lauantai 26.9.2020 | 23:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Murtehella-murrekolumni: Vanahija likimain mittoja – "Meitä vanahoja ahistaa ko lukee aamun lehet niin päälimmäisenä palioko eilen on kuollu koronaviruksehen, enimmäksehen vanahoja. Pitäs olla luku kans palioko muuten vain on kuollu."

La 16.5.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pienin yksikkö taitaa olla ”ei yhtään”. Himankolainen persoona metri-Heikki, kooltahan pieni, soli kuulemma pujonnu jokehen sillalta hetimitenkö pääsi kuiville. Soli siepannu kellon plakkarista, joku koiranleuka ”kauvonko meni” Heikki ”ei yhtään”. Taisi Heikillä olla mielesä menikö kellohon vettä.

Mulle kävi samon Ahavenlammella. Olin pois lähösä, reppu seliäsä kumarrun pesehen käsiä, jalaka tarttu johonki, sukelsin pääeellä järvehen, siinei menny yhtään ko nousin rannalle sieppasin puhelimen taskusta akkun pois ja sama kysymys olis ollu paikallahan ”kauvonko meni” vastaus ”ei yhtään”. Puhaltelin kosteutta pois, puhelin toimi. Sitte kokoilin haavilla hatun, perhorasian ja aurinkolasikotelon järvestä. Olin viimenen järveltä lähtiä, ei kuulunu hitystä. Asuntovanu oli parkkipaikalla, vaihon kuivat vaattehet, aamulla taas jatkon kalastusta. Kaustislainen sanoo ”ompa kolokon komiaa kussa vaatetta” minkälaista lienee. Onko sinne pitkästi ”on sinne kappalehen matkaa” tai ”on sinne vähänmatkaa”.

Olokaa hiirenhiliaa tai niinkö kusisukasa, askel on niinkö hokmannintippoja, astu heti kapanmaaan kerralla. Justihin tulin, se passas justihin, justihin ja justihin eli suurinpiirtehin tai lähimain. Meneekö siinä kauvon, kyllä siinä rupiama menee ko pitää välisä tupakinmittasen tauvon. Ookko käyny usiasti, no sillon tällön, onko se komia, vähä semmonenko kirvehellä veistetty.

On palio sanoja joista voi päätellä mittoja iliman tarkkoja lukuja. Amerikanmanterehella ko kysyy, onko sinne pitkästi, on sinne kolomen tunnin ajo, eli nuin kolomesataa kilometriä. Lappalaiselta ko kysyy pitkästikkö sinne on, onhan sinne poronkusema, tarkottaa sitä pitkästikkö poro voi olla kusemata iliman halavautumisen vaaraa se ei osaa kusta juoksun aikana, on pysähyttävä nuin seittemän kilometrin välein annettava poron rauhasa kusta.

Yks pollisi kiriotti raittiustoistuksehen vanahalle tutullehen ”on nähty selevänäki” sillonko piti olla raittustoistus ajokorttia varten joltaki luotetavalta ihimiseltä, ei kuulemma korttia saanu. Sai myöhemmin, joku silimäätekevä saatto kiriottaa, on nähty päisähänki, saatto sillä jo saaja kortin.

Meitä vanahoja ahistaa ko lukee aamun lehet niin päälimmäisenä palioko eilen on kuollu koronaviruksehen, enimmäksehen vanahoja. Pitäs olla luku kans palioko muuten vain on kuollu, tilastojen mukahan suomalaisia kuolee nuin 150 päivittäin. Joku luku on palio tai vähä mututuntumalta jos ei oo vertailulukua.

Kirjoittaja on Himangalta lähtöisin oleva ylivieskalainen, joka kirjoittaa paikallisella murteella.

#