maanantai 30.3.2020 | 12:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sinitiaiset jo pönttöpuuhissa – Tämän viikon lämpimät päivät tuoneet paljon uusia muuttolintuja Kalajoelle: "Seuraavaksi odotellaan hanhimassoja"

Sari Passoja-Verronen
To 26.3.2020 klo 08:05 | päivitetty to 08:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lämmin talvi on saanut muun muassa sinitiaiset tutkailemaan sopivia pesäpönttöjä. Hiekkasärkillä sinitiaispariskunta on ollut pönttöpuuhissa jo helmikuulta lähtien. BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen toteaa, ettei se yleensä tarkoita vielä itse pesinnän aloittamista.

– On varsin tavallista, että tiaiset "varaavat" pöntön ja alkavat kuuluttaa reviiriään jo kevättalvella. Tähän vaikuttaa lämpötilan ohella paljon myös valon määrä ja hyvin aikaiset pesinnät ovat edelleen aivan poikkeuksia. Kalajoen korkeudella normaali muninta-aika lienee sinitiaisella toukokuun alussa.

Toivanen sanoo, että pesäaineksia voidaan toki kuskata pönttöön jo hyvissä ajoin.

– Se, että pönttöön on viety jotain, voi liittyä myös pariutumisrituaaleihin, kuten naaraan ruokkimiseen.

Joutsenia näkee nyt runsaasti rannoilla ja pelloilla.
Hanni

Tämän viikon lounaistuulet ja lämpimät päivät ovat tuoneet paljon uusia muuttolintuja Kalajoelle. Lintuja aktiivisesti seuraava kalajokinen Ville Suorsa sanoo joutsenmuuton menevät parhaillaan ohi, ja hanhimassoja odotellaan seuraavaksi.

– Sekä joutsenia että hanhia löytyy pelloilta tällä hetkellä useampia kymmeniä. Pelloilla näkee säännöllisesti myös töyhtöhyyppiä, ja voi kuulla jo useiden kiurujen laulua samanaikaisesti. Ensimmäinen kurkikin on jo havaittu.

Joutsenten joukkoon rannoille on Suorsa on huomannut ilmestyneen isokoskeloita ja telkkiä. Myös ensimmäinen ristisorsa on havaittu Särkkien alueella ja lokkien määrä on kasvanut talvehtineiden lisäksi.

– Kevään tähän saakka harvinaisin laji on ollut Rahjassa viihtynyt nuori isolokki. Myös merikotkien muutto on ollut vilkasta viime päivinä.

Suorsan mukaan lintujen muutto on kokonaisuudessaan noin kaksi viikkoa aikaisessa, mutta alkuviikon kylmenevä sää todennäköisesti hyydyttää muuttoa väliaikaisesti.

#