sunnuntai 27.9.2020 | 01:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Muodin tuulia by Paavo Tilvis: Kevään trendit – "Muodin perimmäinen tarkoitus on ilahduttaa, herättää tunteita ja saada ihmiset unelmoimaan"

Ke 25.3.2020 klo 12:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Muoti mukautuu maailman tilanteisiin ja reagoi kaikkeen ympärillämme tapahtuvaan. Tilanne maailmalla on tukala, mutta vaikeista ajoista selvitään optimismilla ja uskolla siihen, että valoa löytyy tunnelin päästä. Vaikka muodista ei tietenkään varsinaista vastausta tähän ongelmaan ole, voi kuitenkin ajatella, että se tuo valoa tähän erittäin pimeään ja synkkään aikaan maailmalla. Kevät/kesämallistojen pyöriessä syksyn muotiviikoilla, yksi asia oli selvä: Muodin perimmäinen tarkoitus on ilahduttaa, herättää tunteita ja saada ihmiset unelmoimaan. Trendit seurasivat perässä.

Muoti-ilmiö, joka on noussut ajan saatossa yhä enemmän pinnalle on vanhan ja käytetyn ihannointi. Suunnittelijoiden mielessä olivatkin perinteiset klassikot ja niiden modernisointi. Olivatpa kyseessä sitten Burberryn trenssit, Saint Laurentin länkkärihenkiset liivit tai Givenchyn bermudashortsit, ajattomat, ehkä jopa unohdetutkin klassikot saivat estradin tällä kaudella itselleen. Moderneilla yksityiskohdilla höystettynä.

Klassinen, hempeä nahka oli hallitseva asujen materiaali kevään näytöslavoilla. Materiaalia käytettiin niin bleisereistä mekkoihin kuin laukuista kenkiin, mutta mikä oli erityisesti nahalle ominaista tällä kaudella? Laaja värikirjo neonväreistä neutraaleihin. Nahkavaatteiden ja -asusteiden pioneereina voidaan pitää erityisesti italialaisia muotitaloja, kuten Bottega Venetaa ja Salvatore Ferragamoa, jotka ovat viimeistelleet nahkatuotteensa yleviin mittoihin, eivätkä ne takuulla jätä ketään kylmäksi.

Yksi silmäänpistävimmistä trendeistä oli suunnittelijoiden selvä inspiroituminen kaikesta vihreästä. Viidakkoprintit ja erilaiset tropiikin värimaailmat dominoivat kevään näytöksiä Fendistä Versaceen. Katsokaa mallia Jennifer Lopezista, joka Versacen näytöksen päätteeksi asteli lavan ympäri eksoottinen, viidakkoprintein kirjailtu mekko päällään, luoden spektaakkelimaisen lopetuksen päivän näytöksiin. Kyseinen hetki asetti tietynlaisen tunnelman koko kaudelle, eikä sitä varmasti hetkeen unohdeta.

Kalajokiseudun kolumnisti Paavo Tilvis on muotia rakastava lukiolainen Kalajoelta.

#