sunnuntai 27.9.2020 | 00:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Tomujoen Manu on traktorimiehiä – "Elämä maalla tekee onnelliseksi, eikä koronaviruskaan kauhistuta"

Terttu-Liisa Tokola
To 26.3.2020 klo 07:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himankalaisen Manu Roukalan (11) kouluviikko alkoi maanantaina kello 9. Kuitenkin sillä poikkeuksella, että luokkahuoneen sijaan opetustilana toimi oma koti.

– Tämän päivän lukujärjestykseen sisältyy englantia, äidinkieltä, käsityötä, ulkoilua ja kevätaiheisen valokuvan ottamista. Kuva lähetetään opettajalle todistukseksi tehtävän suorittamisesta. Välitunnilla käydään, kuten koulussakin ja päivä päättyy klo 14, kertoo Manu maanantain ohjelmasta.

Koronavirusepidemian vuoksi Raumankarin koulukin on suljettu opetukselta. Opiskelu on suunniteltu siten, että tunnit määrätään koulusta ja oppilaat tekevät läksynsä tietokoneella kameran välityksellä kotoa käsin. Manun mielestä etäopiskelu on mahtavaa.

– Olen yrittänyt olla ahkerana. Ihan vähän on mummu joutunut patistelemaan, hän tuumaa.

Manun nimi on Suvi-äidin valitsema. Hän halusi pojalleen rehdin, maanläheisen, vanhan kansan nimen.

– Minä olen aina ajatellut, että mistähän maasta Manu on peräisin …. Venäjältä vai Saksasta. Kun se on vähän oudompi nimi, poika itse pohdiskelee.

Myös mummu Satu ja täti Iina allekirjoittavat tämän olettamuksen. Kaimoja ei ole tullut vastaan. Ellei oteta lukuun edesmennyttä Suomen Tasavallan Presidentti Mauno Koivistoa, joka tunnettiin koko kansan Manuna. Näissä kahdessa voikin havaita samankaltaista elämänfilosofiaa.

– Nimipäivää aion viettää kerjäämällä huomiota ja olemalla iloinen, toteaa tomujokinen filosofi.

Asunut Manu on mummun ja papan luona vuodesta 2014. Yhteys äitiin, isään ja sisaruksiin on kuitenkin säilynyt.

– Minulla on juuret Tomujoella, koska olin mummun hoidossa jo ihan vauvana, ennen kuin muutimme äidin kanssa Kokkolaan, hän kertoo.

Elämä maalla tekee nuoren miehen onnelliseksi. Hän leikkii hienolla traktorikokoelmallaan, saunoo usein ja ajelee papan kanssa traktorilla Tomujoen peltoteitä.

– Heti, kun täytän 15 vuotta, hankin traktorikortin. Sen jälkeen voin körötellä kouluunkin omin kyydein, eikä tarvitse mennä Raumankarille linjurilla ja tulla taksilla kotiin.

Kaikista tärkein paikka Manun mielestä on koti. Siellä hän voi vain olla ja kuunnella itseään.

–Minulla koti on sydämen sisällä, nuorimies sanoo viisaasti.

#