keskiviikko 23.9.2020 | 18:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kasvuun lähteneet kasvit kannattaa suojata pakkasöiksi – Mutta suojaa ei saa jättää, jos sää lämpenee, silloin vaikutus on päinvastainen

Sari Passoja-Verronen
La 21.3.2020 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Raparperit ja sipulikukat ovat jo nostaneet päätään penkeissä ja monet ovatkin huolissaan, että miten niiden käy. Tommi Siipo Siipon puutarhalta arvelee, että kasvit selviävät aika hyvin talven muuttuvista olosuhteista, mutta kovasti kasvuun lähteneille kasveille pieni suojaaminen voisi olla tarpeen.

– Yöt saattavat käydä vielä aika kylminäkin, joten ainakin kovina pakkasöinä kasvit kannattaa suojata esimerkiksi styroksilaatikolla tai kuusen oksalla.

Siipo muistuttaa, ettei pakkassuojaa saa jättää kasvin päälle, jos sää lämpenee. Silloin vaikutus on päinvastainen eli se nopeuttaa kasvua.

Vaikka kasvi nyt paleltuisikin, niin Siipo uskoo, ettei kaikkea ole menetetty kesää ajatellen.

– Tällaisesta talvesta ei minullakaan ole kokemusta, mutta yleensä maan alle jää kuitenkin silmuja, jotka nousevat sitten myöhemmin. Mutta yleensä kasvu on heikkoa sinä vuonna.

Sykkyrällä oleva raparperi ei kuitenkaan hirveän helposti palellu, vasta sitten kun sen lehdet aukeavat, niin paleltumisriskiä on enemmän.

Tommi Siipo kertoo, että puutarhalla on monivuotisia kasveja ruukuissa kasvihuoneissa ja nekin jo vihertävät.

– Kyllähän nekin huolestuttavat. Olemme laittaneet niiden päälle pakkaspeiton, joka imitoi lunta, enkä aio ottaa niitä pois ainakaan toistaiseksi. On vain huonompi, kun mennään puuttumaan asioihin ennen aikojaan.

Kaikkiaan talvi on ollut melko lauha ja Tommi Siipo arvelee, ettei välttämättä mitään isoa vahinkoa puutarhaan ole tullut.

– Mutta jos nyt tulee kovia pakkasia, kun maa on likomärkä, niin tulee ongelmia. Muutaman asteen pakkaset eivät haittaa monivuotisia kasveja, vaikka ne olisivat vähän heränneetkin jo.

Siipo on itsekin huomannut esimerkiksi voikukkien jo pilkistävän seinän vierustalla.

– Lumettomuus on yksi syy, miksi kasvit rupeavat heräämään liian aikaisin. Jos on lauhaa, mutta puoli metriä lunta, niin ei sen alta kasvit niin vain rupea nousemaan.

Varmaa tietoa miten puutarhakasvien käy tämän talven aikana ei Siipokaan osaa sanoa.

– Saa nähdä millainen kevät tästä tulee, se nähdään sitten vasta loppupeleissä.

”Lumettomuus on yksi syy, miksi kasvit rupeavat heräämään liian aikaisin. Hangen alta ne eivät niin vain nouse.

#