lauantai 26.9.2020 | 23:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lähiruokaa riittää poikkeusoloissakin – Koronavirus tuonut monelle lähiruokayrittäjälle positiivisen piikin: "Tuotantomäärärät ovat suurempia ja päivät pitempiä"

Sari Passoja-Verronen
Ma 23.3.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronavirusepidemia on tuonut monille lähiruokayrittäjille positiivisen myyntipiikin. Kala-Kallella säilykkeiden kysyntä on lisääntynyt, myös verkkokaupan myyntitilaukset ovat moninkertaistuneet. Samoin kauppoihin menevät säilykemäärät ovat lisääntyneet.

Yrityksellä on useassa kalajokisessa ruokakaupassa hyllyköt, joissa heidän tuotteitaan on myynnissä. Ympäri Suomen heidän hyllyköitään on noin 450 kaupassa.

Raimo Vähäsarja toteaa monien kauppiaiden sanovan, että säilykkeitä ei välttämättä saa niin nopeasti hyllyyn.

– Mutta meiltä säilyketilaukset lähtevät kauppoihin hetimiten. Lisäksi meidän konsulentit kiertävät kaupoissa myymässä tuotteitamme, tosin nyt he eivät saa pitää maistatuksia.

Verkkokauppa yrityksellä on ollut jo useamman vuoden, lähinnä palveluna. Siellä myyntilistalle mahtuvat melkein kaikki täyssäilykkeet. Vähäsarja sanoo kyseessä olevan edullinen miniverkkokauppa, jossa tuotteita on mahdollisuus lisätä rajoitetusti.

– Toistaiseksi olemme saaneet paketoitua verkkokaupan tilaukset omalla väellä, vain pakkaamoon on palkattu yksi lisätyöntekijä,

Vähäsarja sanoo, että ainakin nyt näyttää siltä, että heiltä säilykkeitä on saatavilla tarpeeksi poikkeustilan ajan.

– Joka päivä tehdään tuotteita lisää ja tuotantomäärät ovat suurempia ja päivät pitempiä. Myös uusia tuotteita ollaan juuri lanseeraamassa markkinoille.

Vähäsarja arvelee koronatilanteen kaiken kaikkiaan vaikuttavan heidän yritykseensä positiivisesti.

– Kotimaisen täyssäilykkeen arvostus on noussut ja kauppa käy!

Kananmunien kysyntä on kaksinkertaistunut normaalista, toteaa Teemu Oja.

– Mutta kyllä munia riittää kovasta kysynnästä huolimatta Kalajoelle ja lähialueelle.

Oja on tyytyväinen siitä, että kananmunien suhteen maassamme ollaan omavaraisia, niitä ei juurikaan tuoda ulkomailta.

Korona on vaikuttanut positiivisesti myös Tyngän myllyn jauho- ja ryynikauppaan. Harri Heikkilä sanoo asiakkaiden joutuneen jopa jonottamaan, kun tuotteita ei ole ehditty toimittaa niin nopeasti.

– Perustuotteet, kuten kaurahiutaleet sekä ruis- ja vehnäjauhot ovat tehneet kauppansa eniten.

Työvoimaa myllylle ei ole kuitenkaan lisätty, vaan hommat on pyritty tekemään niin ripeästi kuin mahdollista.

– Kohtuuajassa olemme kuitenkin pystyneet tuotteet toimittamaan. Kauimmaiset paikat ovat Kuusamo ja Keminmaa, toteaa Heikkilä.

Leivän lisääntynyt kysyntä on näkynyt Pirkon kotileipomossa Himangalla, vastaavasti pullaa on mennyt sitten vähemmän.

– Myös täytekakkujen menekki on romahtanut, kun mitään juhlia ei voi pitää, sanoo yrittäjä Suvi Hernberg.

Irtopullia ei saa enää viedä kauppoihin, joten niitä leipomossa ollaan nyt ruvettu pakkaamaan.

– Jauhoja ja hiivaa meillä onneksi riittää, sillä hamstrasin niitä heti, kun tämä koronahomma alkoi, Hernberg naurahtaa.

Varsinaisesti leivontaa ei ole tarvinnut lisätä, sillä tilanne on vain muuttunut.

– Välillä tuntui, ettei leipää osta kukaan, ja nyt ruisleipää menee todella runsaasti. Ilmeisesti suomalaiset uskovat sen voimaan koronaa vastaan!

Perunaa pääasiassa toreilla myyvä Juha Lyly ei vielä tiedä miten korona vaikuttaa siellä myyntiin. Suoraan heidän tilaltaan perunaa ollaan nyt käyty jonkin verran hakemassa.

– Olemme pitäneet taukoa torimyynnissä, mutta tällä viikolla olisi tarkoitus lähteä taas kiertämään parinsadan kilometrin säteellä. Saa nähdä tuleeko sinne ostajia. Siellähän asiakkaat ovat etupäässä iäkkäämpää väkeä, jotka nyt ovat melkein karanteenissa.

Lyly hoksauttaa, että perunaakin voi hamstrata, sillä se säilyy hyvinkin, jos vain on viileä paikka niiden säilyttämiseen.

– Tarvittaessa voimme toimittaa perunoita asiakkaille vaikka oven taakse, hän lupaa.

#