tiistai 22.9.2020 | 03:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiia-Tuulia Käännän kolumni: Ajatuksia herättävä koronavirus – "Auttaisiko koronavirukseen sairastumisen pelko ymmärtämään paremmin niitä ihmisiä joiden elämä on päivittäistä selviytymistä poikkeusoloissa"

Ke 11.3.2020 klo 11:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oletteko törmänneet koronahysteriaan? On selvää, että epävarmuus ja pelot tarttuvat herkästi. Harmi peruuntuvasta lomamatkasta, huoli perheen ja läheisten hyvinvoinnista ovat hetkellisesti enemmän läsnä arkipäivässämme. Elämme turvalliseksi kokemassamme maassa uhkaavalta tuntuvassa tilanteessa ja se voi pelottaa. Maailma tuntuu muuttuneen taas asteen verran vaarallisemmaksi paikaksi.

Koronavirus on globaali ongelma kuten muutkin maailmalla leviävät sairaudet, sodat ja ilmastonmuutos. On hämmentävää kun itsestäänselvät asiat muuttuvat epävarmoiksi ja arjen rutiinit sekä oman elämän hallinta hankaloituu. Muutos huolettaa, hyvän elämän muuttuminen huonommaksi. Asioilla on kuitenkin kääntöpuolikin, ilman sairastumista emme osaisi arvostaa terveyttä.

Tulevaisuudessa koronvaviruksen kaltaisissa poikkeustilanteissa meidän olisi pystyttävä luottamaan saamiimme tietoihin ja ohjeisiin entistä paremmin. Itse koin luottamusta herättävänä presidentin kannanoton aiheeseen. On kuitenkin mahdotonta varmistaa, että jokaisen kansalaisen tavoittaa sama, varmasti oikea ja ajantasainen tieto uutismedian tai sosiaalisen median kautta ilman tiedon vääristymistä. Tähän voimme kuitenkin vaikuttaa yhteistyöllä. Paraskaan tieto ei auta jos ihmiset eivät toimi yhdessä tietoon pohjautuen.

Me aikuiset olemme tärkeässä asemassa siinä, että löydämme myös turvallisuuden ja toivon tunteita epävarmuuden keskellä ja tuomme niitä esiin. Lapset voivat kokea turvattomuuden tunteita raflaavia otsikoita koronaviruksesta nähdessään ja niistä puhuttaessa, toisinaan vitsailevaankin sävyyn.

Koronaviruksen kaltaisesta globaalista ongelmasta voi seurata hyvääkin. Tämän päivän maailman tilanne voisi opettaa meille myötätuntoa. Auttaisiko koronavirukseen sairastumisen pelko ymmärtämään paremmin niitä ihmisiä joiden elämä on päivittäistä selviytymistä poikkeusoloissa pelon, huolien ja epävarmuuden kanssa ympäri maailman? Myötätuntoa kun on helpompi kokea ihmisiä kohtaan joiden elämäntilanteisiin pystyy samaistumaan.

Kirjoittaja on Käännänkylälle kotiutunut pienen tytön äiti.

#