tiistai 22.9.2020 | 04:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tony Mannisen kolumni: Pelitauko – "Pelaaminen tarjoaa minulle hetkellisen positiivisen irtioton todellisen elämän tuskasta"

Ti 3.3.2020 klo 10:36 | päivitetty ti 10:36

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pelaamisella on tutkitusti lukuisia positiivisia vaikutuksia ja pelaaminen toimiikin parhaimmillaan kehittävänä ajanvietteenä osana normaalia elämää. Tuore tutkimus on löytänyt merkittäviä pelaamisen tervehdyttäviä vaikutuksia myös silloin, kun ihminen kärsii vaikeasta elämäntilanteesta.

Kriisitilanne ja elämän syvät hetket ovat henkilökohtaisella tasolla iso asia. Vaikea elämäntilanne ajaa helposti mielemme syöksykierteeseen, jossa toinen toistaan ikävämpi ajatus vie kaiken energiamme. Tuolloin on tärkeää saada hetkittäisiä hengähdystaukoja, jotta negatiivisten ajatusten kierre katkeaa. Liian väsyneenä emme jaksa hoivata itseämme, eikä mielemme kykene toimimaan tilanteen vaatimalla teholla.

Mukaansa tempaava pelikokemus vie huomion psyykkiseltä ja jopa fyysiseltä kivulta. Pelaaminen tarjoaa mielelle positiivisella tavalla kuormittavaa tekemistä. Pelitilanne kietoo sisäänsä ja keskittää huomion pelimäisiin haasteisiin ja niiden ratkaisuista saataviin hyvän olon tuntemuksiin. Hengähdystauon ansiosta olo on energisempi, mielessä pyörii positiivisten kokemusten muistoja ja ajattelu saa kipeästi tarvitsemaansa virtaa kohdata vaikean elämäntilanteen todelliset ongelmat.

Olen omassa elämässäni turvautunut pelien tarjoamiin hengähdystaukoihin säännöllisesti. Pelimaailmassa unohdan työstressin, ahdistuksen ja jopa masentuneisuuden. Pelaaminen tarjoaa minulle hetkellisen positiivisen irtioton todellisen elämän tuskasta.

Vaikeat elämäntilanteet ovat aina yksilöllisiä, eikä yksikään peli toimi kaikille, mutta mikäli löydät itseäsi kiinnostavan pelin, niin suosittelen kokeilemaan pelaamisen vaikutusta omaan tilanteeseesi. Niin kauan kuin pelaaminen itsessään ei aiheuta ongelmia muilla elämän osa-alueilla, et voi menettää mitään. Parhaimmillaan saat mieleesi lepoa, ajatuksillesi uusia suuntia ja motivaatiota jaksaa eteenpäin.

Kirjoittaja on Hiekkasärkillä viihtyvä pelitohtori, jonka intohimona on Kalajoen matkailun kehittäminen.

#