tiistai 24.11.2020 | 14:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kalajokiseudun uudelleenjulkaisu: Neela pysyy ikinuorena – Karkauspäivän tytöllä on nimikko-tuulivoimalakin

Sari Passoja
Ke 26.2.2020 klo 14:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime vuonna karkauspäivänä syntyneen Neela Helaakosken 1-vuotissynttärit lähestyvät. Virallisesti tyttö täyttää vuoden vasta kolmen vuoden päästä, mutta kyllä vanhenemista silti tullaan juhlimaan joka vuosi.

Neelan laskettu aika oli 25.helmikuuta, mutta äiti Jenna Jauhiainen arveli jo etukäteen sen menevän yli, koska isosisko Inkakin syntyi viikon myöhässä.

– Siinä sitten vitsailtiin mieheni Samin kanssa, että varmaan synnytys menee karkauspäivälle, niin kuin menikin. Lähdimme laitokselle edellisiltana, mutta Neela syntyi vasta seuraavana päivänä vähän ennen puolta päivää.

2-vuotiaana kouluun

Vaikka virallisesti karkauspäivä ei tule vaikuttamaan Neelan ikään, niin harvinaisella synttäripäivällä on silti leikitelty. Neela tulee siis menemään kouluun 2-vuotiaana ja pääsee yläasteelta 4-vuotiaana.

– Tämä tyttö ei vanhene ollenkaan, Jenna naurahtaa.

Hänelle ja Samille ei karkauspäivä ole koskaan ennen ollut mitenkään merkityksellinen. Tosin Jenna muistelee äitinsä aikoinaan kosineen isäänsä karkauspäivänä.

– Ilmeisesti isän ei tarvinnut ostaa hamekangasta, sillä hehän menivät naimisiin.

Helmikuun tyttöjä

Helmikuun tyttöjä perheessä riittää, sillä myös äiti ja sisko Inka ovat syntyneet samassa kuussa. Ensimmäisenä vuorossa on Inka, joka täyttää 3. päivä kuusi vuotta.

– Ajattelin pitää tytöille yhteissynttärit, vaan se ei Inkalle käynyt. Hän haluaa omat, toteaa Jenna.

– Äiti on jo harjoitellut Nasu-kakun leipomista, Inka huomauttaa sivusta.

Karkauspäivän synttäreissä on Jenna mielestä se hyvä puoli, että juhlat voi nyt sovitella jonnekin sopivalle päivälle helmikuun loppuun, kun sitä virallista synttäripäivää ei ole.

Ei kitinää turhasta

Neela pureskelee leluaan varsin tyytyväisen oloisena ruokapöydän päässä. Jenna kertoo tytön olevan yleensä iloinen lapsi, joka ei turhista kitise.

– Siskokset leikkivät jo paljon yhdessä, mutta kyllä Neela viihtyy yksin lelujensa kanssa lattiallakin - ainakin hetken aikaa.

Kävelemään hän ei ole vielä lähtenyt, mutta nousee jo seisomaan tukea vasten. Kesään mennessä tytöt varmasti jo vipeltävät peräkkäin ympäri kotia.

Myrskytuulen ujeltaessa nurkissa Jenna muistaa kertoa Neelan olevan yksi niistä viime vuonna syntyneistä kalajokisista lapsista, jotka ovat saaneet oman nimikkovoimalan Mustilankankaan tuulipuistoon.

– Kun meille soitettiin ja kysyttiin tästä, niin ilman muuta suostuimme. Onhan Neela sen verran erikoinen tapaus, että oma tuulivoimala passaa hyvin samaan kuvioon.

Juttu on julkaistu 26.1.2017 ilmestyneessä Kalajokiseudussa

#