maanantai 3.8.2020 | 18:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuudelia ja jäätelöä perunasta – Raumankarin koululla vietetään valtakunnallista perunaviikkoa: "Tavoitteena on, että peruna pysyy lasten ja nuorten ruokapöydässä jatkossakin"

Markus Kärkinen
To 13.2.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista perunaviikkoa. Raumankarin koulu osallistui teemaviikkoon tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Käytännössä teemaviikko toi kouluun – pitkälti kotitalouteen – peruna-aiheisia oppitunteja. Keskiviikkona yhdeksäsluokkalaisten kanssa tehtiin muun muassa perunanuudeli-kanawokkia sekä eräänlaista perunajäätelöä.

Oppitunnilla perunanuudeliwokkia väänsivät Miska Keski-Korpi ja Jenna Salojärvi. Peruna maistuu molemmille etenkin muusina ja ranskalaisina, mutta perunanuudeli oli kummallekin vieras tuttavuus.

– Peruna on ihan hyvä arkiruoka, Salojärvi avaa suhdettaan perunaan.

– Tosi hyvä, Keski-Korpi täydentää.

– Yllättävän vähän perunaa arvostetaan mielestäni, moni syö mieluummin pastaa tai riisiä, Keski-Korpi jatkaa.

Kaisa Rahkola puolestaan pursotti perunaserpentiinitaikinaa kattilaan. Makea, leivosmainen jälkiruoka tuo ulkonäkönsä puolesta mieleen lähinnä tippaleivän.

– Peruna on ihan kiva ruoka-aine, monikäyttöinen. Terveellinen ja ihan hyvän makuinenkin, Rahkola tuumailee kokkaamisen lomassa.

Perunaserpentiini oli Rahkolalle uusi ruokalaji.

– Teen perunoista ruokaa silloin tällöin, yleensä teen ihan keitettyjä perunoita tai lohkoperunoita uunissa.

Kotitalousopettaja Piia Karhula kertoo koulun olevan nyt ensimmäistä kertaa mukana perunaviikossa.

– Mitä tunneilla tehdään, perustuu tietysti opetussuunnitelmaan. Kasiluokkalaiset ovat käyneet läpi suomalaista ruokaperinnettä ja -kulttuuria ja valmistaneet siihen liittyviä ruokia kuten perunapiirakoita- ja rieskaa. Seiskojen kanssa opetellaan ihan perunamuusin tekoa ja keittoperunaa, eli perunan käyttöä arkiruoassa. Ysien opsi käsittelee eettisyyttä ja ekologisuutta ja ruokatrendejä ja sen tiimoilta ollaan makumatkalla maailmalla, Karhula sanoo.

Hän pitää hyvänä sitä, että ekologista, lähellä tuotettua ruokaa tuodaan esille koululaisille.

– Tavoitteena on, että peruna pysyy lasten ja nuorten ruokapöydässä jatkossakin, ja että he oppisivat ymmärtämään miten monipuolinen ja hyvä raaka-aine se on, ja tietysti sekin että osataan valmistaa erilaisia ruokia siitä. Olemme myös vahvaa peruna-aluetta, täällä tuotetaan paljon perunaa ja se tuo työtä ja elantoa alueelle, se on asia mitä mielestäni kannattaa myös nostaa esille.

Perunan ilosanomaa oli osaltaan levittämässä myös paikallisen perunatilan Muuraiskankaan perunan Harri Muuraiskangas, joka muun muassa demonstroi keittokokeen avulla erilaisten perunalajikkeiden eroja. Maria Muuraiskangas samalta tilalta pitää perunaviikkoa ja nyt ensimmäistä kertaa koulun kanssa käynnistettyä yhteistyötä tervetulleena.

– Meille on tosi tärkeää tuoda perunaa esiin ja edesauttaa sen menekkiä ruokamarkkinoilla. Tietenkin haluamme aina tuoda perunan hyviä puolia esiin ruokana ja viljelykasvina. Tällä hetkellähän ilmastoasiat ja ruoan terveellisyys puhuttelevat nuoria, näitä asioita nostetaan esiin tämän viikon aikana, hän toteaa.

#