maanantai 3.8.2020 | 18:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Onnellisuuden koulu – "Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lukio olisi täynnä ihania iloisia pupuja, jotka hyppivät seinille ja antavat karkkia muille opiskelijoille"

William O'Gorman
Ke 12.2.2020 klo 14:53

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Visit Finland on organisaatio, jonka tehtävänä on myydä Suomea maailmalle. Visit Finland työllistää nerokkaita ihmisiä, jotka keksivät nerokkaita keinoja tehdäkseen tämän pienen maan suosituksi kansainvälisten matkaajien mielestä. Aivan vastikään Suomeen matkustavilla ihmisillä oli arveluttava mahdollisuus vuokrata suomalainen (oletan, että kyseessä olevat suomalaiset olivat itse ilmoittautuneet vapaaehtoiseksi tähän tehtävään), ja vielä tuoreempi markkinointi-idea oli tarjota mahdollisuus oppia onnellisuudesta, onnellisten ihmisten kodissa.

Voimmeko oppia olemaan onnellisia? Vaikuttaa siltä, että nerokkaat ihmiset Visit Finlandilla ovat päättäneet, että onnellisuuteen voi opetella. Toivon mukaan Suomi opettaa muulle maailmalle, kuinka saavuttaa onni ja mikä tekee Suomesta maailman onnellisimman maan. Suhtauduin tähän ajatukseen aluksi skeptisesti. Oletan, etten ymmärtänyt sitä täysin, ja kyseenalaistin onnellisuuden oppimisen käytännössä. Mutta kuten vanha kamuni Aristoteles joskus sanoi: “Onnellisuus riippuu meistä itsestämme.” Olin samaa mieltä kunnes Visit Finland kertoi minulle onnellisuuden olevan taito, jonka voi oppia.

Kiinalainen kollegani Xiangxiang todisti kyyniselle sydämelleni ja mielelleni, että olin väärässä. Jiang Sun maakunnasta kotoisin oleva, Ouluun opiskelemaan muuttanut Xiangxiang on asunut ja työskennellyt Kalajoella nyt puolitoista vuotta. Hän julkaisi juuri Youtubeen videon, jossa hän kertoo Suomessa vietetystä ajastaan ja onnellisuuden opettelusta. Hänen näkökulmansa Kalajoesta ja Suomesta ovat antaneet koulullemme paljon oleellista ajateltavaa

Tämä viikko on jännittävää ja mielenkiintoista aikaa Kalajoen lukiossa. Abit ottavat vallan koulussa ja saavat vähän hullutella. Olen aina ajatellut penkkaripäivää aikana, jolloin opettajat saavat muistella opiskelijoidensa kanssa mennyttä ja nähdä tuloksia sekä kehitystä. Toivon, että opiskelijoille jää paljon onnellisia muistoja lukioajasta.

Lukion opettajana toivon, että olen tarjonnut opiskelijoilleni mahdollisuuden olla onnellinen ja kokea kouluelämää positiivisella tavalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lukio olisi täynnä ihania iloisia pupuja, jotka hyppivät seinille ja antavat karkkia muille opiskelijoille. Opettaja todella oppii tuntemaan opiskelijan kolmen vuoden aikana. Siinä luo siteen. Toivon, että opiskelijamme ovat kokeneet sekä ylä-, että alamäkiä, joita lukioelämä saattaa tuoda, ja voivat sanoa olleensa onnellisia sinä aikana, jonka he viettivät kanssamme.

Xiangxiang haluaa oppia kunniakkaan, suomalaisen onnellisuuden taidon jokaisessa arkipäivässään. Jos kaikki ajattelemme, että onnellisuus on opittava taito, niin ehkä olisi hyvä ajatus säästää hieman aikaa tämän taidon oppimiseen. Ehkä sitten voimme levittää onnellisuutta myös ympärillämme oleville ihmisille.

Kirjoittaja on irlantilaislähtöinen kansainvälisyyskoordinaattori ja Kalajoen lukion opettaja.

#