maanantai 3.8.2020 | 17:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Työrauha Kaarnakotiin – "Me tarvitsemme tälläkin hetkellä omaan kaupunkiin hoivaa antavaa asumispalvelua, sillä parhaillaankin naapurikunnissa hoidetaan kalajokisia"

Ke 12.2.2020 klo 14:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kahdessa viimeisessä Kalajokiseutu-lehdessä on käyty keskustelua Himangalla sijaitsevasta Kaarnakodista, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista 11:lle potilaalle. Siitä on myös keskusteltu useaan otteeseen perusturvalautakunnassa, ja esitetty vaihtoehtoja, miten voisimme turvata hyvän ja turvallisen hoivan kyseisen hoitolaitoksen asiakkaille ja työntekijöille.

Pidimme keväällä 2019 Merijärven Salmenrannassa niin sanotun työpajan vanhusten asumispalveluista eri yksiköissä. Viranhaltijat tahtoivat kuulla perusturvalautakuntaa siitä, mihin suuntaan vanhusten hoivaa tulee kehittää eri yksiköissä. Todettiin, että Kaarnakoti on pieni yksikkö ja vaikka hoitajamitoitus oli yli 0,6 ei voitu välttyä tilanteelta, että hetkellisesti hoitajia on vain yksi. Siksi annoimme viranhaltijoille tehtävän selvittää, että voisimmeko lopettaa toiminnan Kaarnakodissa ja sulauttaa satelliittiyksikön Mainingin ja Mäntyrinteen tiloihin, jolloin määrättyjä toimintoja parannettaisiin. Kaupunginhallitus kumosi kuitenkin tämän otto-oikeudella ja palautti perusturvalautakuntaan. Toimintaa päätettiin jatkaa Kaarnakodissa.

Olen erittäin huolestunut siitä, että viranhaltijat, jotka suunnittelevat vanhustenhuoltoa, asumispalvelua sekä asiakkaiden ja työntekijöiden parasta, syyllistetään ja luokitellaan jopa epäpäteviksi. Olen myös ajatellut niitä työntekijöitä, jotka tekevät arvokasta, voimiakin säästämättä, työtä kyseisessä hoitolaitoksessa. Heille kuuluu ennen kaikkea kiitos siitä sen sijaan, että heidän työnsä laatua epäillään.

Toivoisin meiltä päättäjiltä sitä, ettemme omalta osalta olisi hämmentämässä asioita. Eri mieltä saamme olla asioista ja kyseenalaistaa myös viranhaltioiden valmistelemia asioita. Aina on parantamisen varaa, ja virheitäkin sattuu. Suurennuslasi, jolla me haemme vain virheitä ja tulkinnallisia olettamuksia, olisi syytä joskus unohtaa.

Me tarvitsemme tälläkin hetkellä omaan kaupunkiin hoivaa antavaa asumispalvelua, sillä parhaillaankin naapurikunnissa hoidetaan kalajokisia. Siksi suunnitteilla oleva senioritalo on kuin lottovoitto. Se tarjoaisi tehostettua palveluasumista ja kodin omaista hoivaa koko Kalajoen alueen asukkaille.

Hyvää kevättalvea kaikille Kalajoen ja Merijärven asukkaille!

Kullervo Niemelä

Perusturvalautakunnan puheenjohtaja

#