perjantai 18.6.2021 | 18:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Raimo Simonen tekee taidetta vaikka kurpitsasta –  "Joululahjaksi sain tiedon siitä, että poikani Matti oli omin lupinensa varannut Tapion Tuvalta näyttelytilat"

Raimo Simonen maalaa luontoa vahvoin värein ja hänen töissään näkyy myös ammatti LVI-suunnittelijana ja -urakoijana

Terttu-Liisa Tokola
Ke 12.2.2020 klo 16:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Maalausharrastukseni aloitin noin viisi vuotta sitten piironginlaatikosta käteeni sattuneilla öljyvärituubeilla, jotka olin saanut lahjaksi tyttäreltäni täyttäessäni 50 vuotta. Viivaa olen vetänyt jo yli 35 vuotta toimiessani LVI-suunnittelijana muun LVI-urakoinnin ohessa, mutta tiukasti säännösten ja määräysten mukaisesti ”viivotinta vasten”. Usein tuossa puuhassa kuvia piirtäessäni mietin, miten siinä luovuus kuolee. Nyt näitä tauluja maalatessa saan vihdoinkin käyttää luovuutta ja värejä mieleni mukaan. Töissäni en ole juuri sivellintä käyttänyt, vaan suurimmaksi osaksi olen levittänyt värit pakkelilastalla ja palettiveitsellä.”

– Maalauksillani ei ole mitään taiteellista suuntaa. Toivon, että katselijat löytävät niistä jotain ”silmänmyötäistä”, jatkaa Raimo Simonen (63) infossa, jonka hän on laatinut itsestään Tapion Tuvan yläkerran näyttelytilaan. Henkilökohtainen esittely pohjustaa Simosen ensimmäistä taidenäyttelyä, joka avautui Tuvalla helmikuun alkajaisiksi.

Simonen kertoo, ettei hän itse olisi välittänut tuoda maalauksiaan julkisuuteen, mutta jälkipolvi oli ruvennut painostamaan.

– Joululahjaksi sain tiedon siitä, että poikani Matti oli omin lupinensa varannut Tapion Tuvalta näyttelytilat. Eipä siinä paljon auttanut vastaan hangoitella, mutta monena yönä olen hikimärkänä herännyt miettimään, miten tässä kehtaa ihmisiä tämän jälkeen silmitellä, Simosta huvittaa.

Näyttelyn nimenä on Luonnon vahvat värit. Nimi kuvaa hyvin Simosen rouhean rohkeaa ja voimakasta värien käyttöä.

– Maalaan öljy- ja akryyliväreillä käyttäen apuvälineinä etupäässä palettiveistä ja kittilastaa. Aiheet syntyvät omasta päästä – eivät valokuvista, eivätkä valmiista malleista – ja ne tehdään omalla tyylillä.

Raimo Simonen

Syntynyt 24.9.1957 Alavieskassa.

Koulutukseltaan LVI-teknikko ja koneenrakennusinsinööri, ollut jo muutaman vuoden eläkeläinen.

Käsillätekijän ja luonnossa liikkujan tärkeitä harrastuksia ovat maalaaminen, puuhommat, pyöräily, kävely, veneily ja retkiluistelu.

Perheeseen kuuluvat vaimo Raisa, neljä lasta, kaksi miniää, kolme lastenlasta sekä brittikolli Puppe.

Luonnon vahvat värit -näyttely on avoinna Tapion Tuvan yläkerrassa 1.2.-31.3.2020. Mukana näyttelyssä on 33 taulua sekä Simosen ammatista ideansa poikineita putkitöitä.

Simosen ateljeena toimii pannuhuoneen nurkkaus. Inspiraation iskiessä iskee joskus myös ajatus isommista työskentelytiloista.

– On kuitenkin pidettävä pää kylmänä. Maalausharrastus on alkanut päähänpistosta, ja se saattaa loppuakin yhtä äkisti, hän myhäilee.

Taiteellisuus ja käsillä tekeminen kulkevat vahvasti suvun geeneissä. Simosen Hulda-mummo oli työteliäs maalari, ja nyt nuorin poika opiskelee viimeistä vuotta Lahden muotoiluinstituutissa. Raimolla itsellään piirustus ja käsityöt olivat kymppejä jo kansakoulussa.

– Kun tyttären ostamat värituubit osuivat käsiini, päätin kokeilla, josko saisin kuvia aikaiseksi. Niinpä siinä vähän suttasin ja lienen näyttänytkin töitä jollekin, kun tuli semmoinen olo, että tätä pitää tehdä enemmän.

Nykyään Simonen maalaa kausiluontoisesti. Talvisin tauluja saattaa syntyä useampiakin perän jälkeen, mutta kesällä aika kuluu enemmän ulkoisten harrastusten parissa.

– Mieluiten maalaan luontoaiheita, tuntureita, veden elementtejä, puita. Kun katsoo tätä näyttelyä, voisi melkein sanoa, ettei Simonen ole päässyt puusta pitkään, taiteilija kommentoi tuotantoaan.

Raimo Simonen maalaa sekä öljyväreillä että akryyleillä. Iso Aave-taulu on esimerkki edellisestä, Heijastus jälkimmäisestä. Molemmissa töissä pintaa on rikottu palettiveitsellä.

Raimo Simonen toteaa veikeästi, että esillä on luultavasti hänen ensimmäinen ja samalla viimeinen taidenäyttelynsä. Mukana Tapion Tuvalla on 33 maalausta, joista varhaisimmat vuodelta 2016. Hauskaa lisäväriä näyttelyyn tuovat putkityöt, joista esimerkkeinä ase ja kynttilänjalka.

#