tiistai 4.8.2020 | 20:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoella on ihmetelty kadonneen kodan kohtaloa – Rahanpuute koitui Mariston kodan kohtaloksi

Markus Kärkinen
Ke 12.2.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vihaslahden retkeilypalveluiden käyttäjiä odotti vuodenvaihteen jälkeen karu yllätys: Maristossa Vihaslahden lankkupolun päässä sijainnut kota oli hävinnyt. Kota, kuten alueen ulkotulipaikka, lintutorni ja muut rakenteet ovat Metsähallituksen omistuksessa ja ylläpitämiä.

– Kodassa olisi ollut tarve isompaan remonttiin. Katosta oli huopa kääriytynyt ja osa laudoista lahonnut, lisäksi muurattu tulipesä oli rapistunut, eikä kota täyttänyt turva- ja laatuvaatimuksia, Keijo Mild, alueen virkistysalueista vastaava valvoja Metsähallituksesta kommentoi.

Hänen mukaansa kodalla myös ilmeni epäasiallista käytöstä, osasyyksi Mild arvelee kodan helppoa saavutettavuutta autolla.

– Huoltoyrittäjä joutui käymään useammin kuin oli suunniteltu. En tiedä mistä porukasta on ollut kyse, mutta kota oli hyvinkin epäsiisti joskus.

Uutta kotaa ei näillä näkymin ole tulossa. Taustalla on Mildin mukaan raha: Metsähallituksella ei ole varaa ylläpitää kaikkia sen kontolla olevia kohteita. Mildin mukaan Metsähallitus tarjosi myös Kalajoen kaupungille mahdollisuutta osallistua alueen ylläpitämiseen, mutta kaupunki kieltäytyi.

– Rahjasta purettiin viime vuonna kolme taukopaikkaa pois, tänä vuonna sen sijaan parannetaan niitä viittä jäljelle jäänyttä. Suppealla alueella kun on paljon rakenteita, on mietittävä mitä voidaan ylläpitää. Rahan käyttöä pitää kohdistaa vuosittain eri kohteisiin, että saa edes jonkun paikan kerralla kuntoon.

– Sen voin kuitenkin luvata, että enempää kohteita Kalajoelta ei poisteta, Mild jatkaa.

Vaikka kota lähtikin, voidaan alueella mahdollisesti vielä joskus päästä grillaamaan katon alla. Mildin mukaan yksi mahdollisuus on Vihaslahden info-katoksen muuttaminen grillikatokseksi.

– Toivon vain, että jossain vaiheessa olisi varaa tehdä se. Kodasta poiketen sitä voisivat käyttää myös liikuntarajoitteiset.

Vihaslahden kodan poistamisen taustalla on laajempi ilmiö: Metsähallitus on karsinut kohteitaan myös muualla maassa. Sille, miksi rakenteita ylipäätään on tehty enemmän kuin niiden ylläpitoon riittää rahaa, on Mildillä oma teoriansa.

– Alun perin tämä tilanne juontuu hyvin pitkälti siitä, että näitä kohteita on ollut tekemässä monta eri tahoa. Esimerkiksi ELY-keskukset ovat tehneet näitä, kun on perustettu suojelualueita ja samalla saatu rahoitusta. Lisäksi valtiolla ja kunnilla on ollut velvollisuus työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja heillä on teetetty kaikenlaista. Sittemmin moni näistä kohteista on tullut Metsähallituksen hoidettavaksi. Meillä ei budjetti näiden ylläpitoon ole kuitenkaan kasvanut, vaan se vuosi vuodelta pienenee. Samalla tiedetään, että tulevaisuudessakaan valtion budjetti ei riitä näiden ylläpitämiseen, Mild sanoo.

– Tänä päivänä on sekin ongelma, että saatavilla on paljon hankerahaa, mutta näitä rakennettaessa sitä jatkoa ei mietitä, että millä rahalla kohteita ylläpidetään. Hankkeethan ovat upeita ja saadaan tehtyä uutta, mutta pitäisi olla sellaistakin hankerahaa, että voitaisiin kunnosta vanhaa.

Sen voin kuitenkin luvata, että enempää kohteita Kalajoelta ei poisteta.

#