keskiviikko 26.2.2020 | 13:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

"Maajoukkueleireille mukaan pääseminen tuntuu mahtavalta" – Kotiseurassa opitut salibandytaidot veivät kolme HiPan D2-junioria Eerikkilän valmennuskeskukseen

Heidi Vierimaa Kalajokiseutu
Pe 17.1.2020 klo 08:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Varsinkin pojilla kilpailu salibandyn maajoukkueleiritykseen pääsemiseen on kovaa. Suurimmista seuroista pääsee suoraan tietty määrä pelaajia leireille ja muut joutuvat karsimaan alueellisesti. Viime keväänä HiPan riveistä pääsi ensimmäisen kerran mukaan 12-vuotiaat Viljami Tuikka, Jenna Potinoja ja Veera Kurikkala. He pelaavat kaikki D2-pojissa ja tytöt lisäksi C-tytöissä.

Viljamin tie leireille kulki aluekarsinnan kautta, mutta tytöille ei ollut vielä silloin sellaista mahdollisuutta, joten valmentaja Kai Mård päätti vaikuttaa asiaan kiertoteitse. Hän lähetti Jennan ja Veeran taitovideoita suoraan maajoukkuevalmentajalle, joka vakuuttui tyttöjen osaamisesta.

– Seuraavissa karsinnoissa yritämme saada enemmän pelaajia mukaan, Kai sanoo.

Hän kertoo, että näiden kolmen juniorin menestys ja taitotaso johtuvat heidän omasta innostaan lajiin sekä tietenkin paljosta harjoittelusta. HiPa:lla on pieneksi seuraksi erittäin mallikasta juniorivalmentamista, josta osoituksena on D2-juniorien menestys, sen ykkösjoukkueen johtaessa aluesarjaa huolimatta viimeisimmästä tappiosta. Mainittakoon myös, että Veera Kurikkala on jälleen pistejahdissa johtaen C-tyttöjen piste- ja maalipörssiä 40 maalilla ja viidellä syötöllä.

Viljami Tuikka on ollut jo yhdellä maajoukkueleirillä, jota hän kuvailee erittäin hyväksi, koska oli hauskaa ja varmasti hän oppi jotain uuttakin, vaikka näin äkkiseltään ei tule mitään erityistä mieleen.

– Harjoiteltiin lihaskuntojuttuja, hän muistelee.

Viljamin seuraava leiri on jo tulevana viikonloppuna, joten hän pääsee pian uudestaan maajoukkuetreenien makuun. Hän pelaa yleensä mieluiten oikean pakin paikkaa, mutta tässä vaiheessa, ja varsinkin leireillä valmentajat päättävät pelipaikan ja vaihtelua saattaa tulla.

Veera Kurikkala tietää kertoa, että pelipaikkaan saa kuitenkin esittää toiveita. Veera viihtyy hyökkääjänä ja Jenna kuvailee olevansa enemmänkin puolustaja. Mårdin valmennuksessa kaikki kenttäpelaajien pelipaikat ovat tulleet kolmikolle jo tutuiksi.

Veera on ollut jo kahdella leirillä ja Jenna yhdellä.

– Ensimmäinen leiri on valmisteleva ja perusasioita käydään läpi ja toisessa on lisänä pelitapahtuma. Leireille kuuluu myös testejä ja ruokailuja, Veera kertoo.

Pelitapahtumassa leiriläiset jaetaan neljään eri joukkueeseen ja sitten pelataan.

– Puolet joukkueista koostuvat yleensä suurien liigaseurojen junnuista. mutta silti joukkueille, joissa HiPan pelaajia on ollut mukana, on tullut voittoja tytöille ja pojille. Veerahan on enempikin opettanut muita siellä, mutta et sitten kerro kaikkia kikkoja, Kai virnuilee Veeran nauraessa vastaukseksi.

Juniorit eivät osaa vielä tarkkaan sanoa pitemmistä tulevaisuuden suunnitelmista salibandyn suhteen, mutta he aikovat pysyä lajin parissa niin kauan kuin on mahdollista. Viljami arvelee, että voisi tähdätä Tampereen Classiciin pelaamaan, koska se on hyvä joukkue ja tottahan se olisi mahdollistakin.

Tytöillä on hieman yleispätevämpi vastaus tähän kysymykseen.

– Sinne, missä sillä hetkellä on hyvä joukkue, Veera tuumii.

– En ole vielä miettinyt, mihin jatkan, Jenna toteaa.

Heillä kaikilla on kuitenkin täysin sama vastaus siihen, mikä on parasta salibandyssä: nimittäin se, kun onnistutaan ja menestytään yhdessä joukkueena.

#