sunnuntai 27.9.2020 | 00:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: "Luettaisko autokirjaa?" – Ilmarista tulee lukukoira isänsä Sakun tassunjäljissä

Sari Passoja-Verronen
To 16.1.2020 klo 09:00 | päivitetty to 09:31

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kuka tuli? Ilmari juoksee haukkuen isänsä Sakun kanssa iloisesti tulijaa vastaan ovelle lyhyillä jaloillaan.

- Hau, leikittäiskö? Mun kanssa ei ole kukaan leikkinyt koko päivänä...., Ilmari ehdottelee katsoen anovasti nappisilmillään lempilelunsa pupu suussa.

– Joo, se osaa olla juuri tuollainen, naurahtaa Jenni Ekoluoma koirastaan.

2,5-vuotias corgi viihtyy hyvin isänsä Sakun kanssa, joka tunnetaan etenkin Himangan ja Kalajoen kirjastoissa vierailevana lukukoirana. Myös Ilmarin on tarkoitus seurata isänsä tassunjälkiä. Se tykkääkin jo kirjoista, etenkin autokirjasta, jonka se usein hakee kirjahyllystä luettavakseen. Kirjasta huomaa heti mikä auto Ilmaria kiinnostaa eniten.

– No bemari!

Ilmarin ja Sakun lisäksi samassa talossa asuu myös corgi Jalmari, joka on Ilmarin eno. Ilmarin nimi onkin passuutettu sopimaan Jalmarin kanssa yhteen. Mutta nimellä on vahva yhteys myös Sakuun.

– Virallisesti Sakun nimi on Haapatassun Badding. Niinpä googlasimme Rauli Badding Somerjoen biisejä ja sieltähän löytyi just Ilmarille sopiva nimi: Illan varjoon himmeään. Tämä koira kun on ihan pimee, Jenni virnistää.

Tässä vaiheessa Saku-isä pistettiin keittiöön aidan taakse, kun se halusi liiankin innokkaasti mukaan haastatteluun. Ilmari sen sijaan päätti tehdä toimittajaan enemmänkin tuttavuutta suukottelemalla ja lopuksi mahan päällä maaten.

Mutta kauan ei Ilmari malta makoilla, koska sillä virtaa piisaa.

– Se on tosi aktiivinen aamusta iltaan. Toisinaan Sakun pitää antaa sille oikein isän kädestä, että poika rauhoittuisi.

Komea Ilmarion huomattu myös koiranäyttelyissä, joista se on saanut useita palkintoja. Viime vuoden syyskuussa se kruunattiin Suomen muotovalioksi. Näyttelyissä vaikeinta Ilmarille on tuomareiden edessä paikallaan pönöttäminen.

– Mutta nakkien avulla se onnistuu, Jenni tuumii.

Toinen vaikeus on korvien pystyssä pitäminen.

– Vuh? Ilmari kuuntelee silmät suurella toinen korva eteenpäin ja toinen taaksepäin kääntyneenä, että mistä ihmeestä emäntä nyt puhuu.

Koska corgeilla on epäsuhtaisesti pitkä selkä ja lyhyet jalat, se tuo jumituksia. Siksi Ilmarilla käy koirahieroja 3-4 viikon välein. Lisäksi sen on huolehdittava painostaan, joka on hyvä juttu myös näyttelyjä ajatellen.

– Ilmari syö raakaruokaa, joka pitää turkin hyvässä kunnossa. Lempiherkkua ovat etenkin naudan mahakuutiot ja tuore maksa.

Mutta kerran Ilmari herkutteli ilman lupaa ksylitolipurkalla, jota se veti kerralla koko pussillisen.

– Ei tämä mikään tyhmä jätkä ole, sillä se sai otettua purkkapussin kiinni olevasta repustani, Jenni kehuu.

Ksylitoli on koiralle myrkkyä, joten onneksi herkuttelusta selvittiin hengissä.

Corgit ovat alunperin olleet nautojen paimenkoiria. Koska Ilmarilla ei ole nautoja, se paimentaa kaikkea muuta mahdollista luontaista viettiään tyydyttääkseen.

– Imuri ja ruohonleikkuri ovat hyviä paimennettavia. Eikä pihalla voi juuri haravoida, kun koira on koko ajan kiinni haravassa, Jenni kertoo.

Saunominen on leikkimisen ohella yksi Ilmarin ja perheen muiden corgien lempitouhua. Ne ovat heti mukana, kun näkevät isännän menevän sanomalehden kanssa sytyttämään saunan pesää. Ja järjestys saunassa on aina sama. Saku istuu ylälauteella, Ilmari keskilauteella ja Jalmari alhaalla kiukaan luukun vieressä.

Kuumuus ei karvaisia kavereita haittaa, päinvastoin ne ottavat kovat löylyt ja viihtyvät lauteilla jopa puoli tuntia.

Nimipäiväänsä Ilmari viettää ihmisten kalenterin mukaan.

– Ei kyllä olla edes katsottu, että löytyisikö nimi myös koirien kalenterista, Jenni miettii.

Välillä pöydän alla kopassaan tyynyä asetellut Ilmari on saanut jälleen uutta virtaa. Se on vienyt kirjan pois ja ehdottelee taas pupulla leikkimistä. Haastattelu voisi jatkua vaikka iltaan asti, jolloin Ilmari käy nukkumaan samaan sänkyyn isäntäväen viereen.

– Yöllä ei passaa edes avata silmiä, sillä Ilmari hoksaa sen oitis ja hyppää mahan päälle. Jes, nyt se heräsi ja päästään leikkimään!

Ensi viikolla nimmarissa Enni, Eine, Eini, Enna. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla: toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka facebookin kautta.

”Pihalla ei voi juuri haravoida, kun koira on koko ajan paimentamassa haravaa.

#