sunnuntai 27.9.2020 | 00:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kalajokiseudun kolumnisti Kalevi Perttula puhuu eläimille: "Puhun koirallemme lenkillä ollessamme, Kissille vain kotioloissa"

Ke 15.1.2020 klo 12:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kake Perttula

Minä puhun eläimille! Lienen tullut vanhaksi, puhun koirallemme, Tupsulle, lenkillä ollessamme. Kissille puhun vain kotioloissa. Loppiaisen jälkeen kävin Tupsun kanssa luuhailemassa Plassinrannassa, markkinapaikalla, Santaholman alueella, ja silleen. Kerroin Tupsulle tarinoita, tosia. Kuinka olen kakarana Plassilla viettänyt aikaani, toisten samanmielisten kanssa. Kaikki latojen nurkat ovat tuttuja, ensimmäiset röökit vedettiin siellä, Partneria, kas kun ei latoja poltettu samoilla tulilla. Luojan kiitos, tupakointi on loppunut. Taidettiin siellä ensimmäiset omppuviinitki heilauttaa helttaan, "rannassa".

Nyt, kyseisellä lenkillä, kerroin Tupsulle, muun muassa, kuinka Saaren Sofia kysyi meiltä, Völlyltä ja minulta, vuosikymmeniä sitten, jotta "Ketäs poikia te ootta? Onko teijät pukki pierassu kalliolle ja tuuli hengen puhaltanu?" Ei vastattu mitään, Völlyn kanssa, juostiin nauraen pois! "Sopo" jäi keskenään kummasteleen!

Kävin myös esitteleen Tupsakkeelle Santaholman "konttuurin" rantaa, kuinka siitä laskettiin persemäkeä näin talvella, tammikuulla. Oli joessa jäätä, jokiahteella lunta, pulkat oli, varakkaammilla, köyhät pisti tyhjän apulantasäkin, muovisen, perseen alle. Yhtä kauas jäälle mentiin, oli pulkka vaiko apulantasäkki? Lumella jos täytti säkin, oli pehmeämpi takapuolen kannalta! Koira tuijotti virtaavaa tammikuista jokea, laski ahterinsakin tantereeseen, aivan kuin olisi ihmetellyt, että mitä tuo puhuu?

Minunkin elämäni aikana on vettä virranut Kalajoessa paljon, ehkä pohjavettäkin? Vaan en näin yhtäkkiä muista, jota loppiaisen jälkeisellä viikolla olis ollut tuommosta määrää vettä, lähes tulva. Muutenkin outo tammikuu, yleensä jos tammikuulla kuu paistaa ja on tähtinen taivas, kuin "tinanappi", niinkuin Tanskan Lauri aikoinaan sanoi, niin on ärhäkkäästi pakkasta, nyt ei oo. Plussan puolella on elelty jo pitkään. Kyllä ei oo hiihtoniilojen mieleen tämä talvi, munkin lumikenkäni saavat ihan rauhassa pölyyntyä tallin nurkassa, nastakenkiä on joutunut käyttämään, liikkuessa! No onkos tullut kesä, nyt talven keskelle, ainakin syksy, tai kevät?

Kirjoittaja on lepistönperäläinen perusduunari, jota ei voisi vähempää kiinnostaa se, mitä muut ajattelevat.

#