keskiviikko 26.2.2020 | 14:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Raution Kisailijat juhlavuoden kynnyksellä – Punttipitäjässä odotetaan innolla ajanmukaisempia painonnostotiloja

Terttu-Liisa Tokola Kalajokiseutu
Ke 15.1.2020 klo 09:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Raution Kisailijoiden syyskokouksessa marraskuulla vaihdettiin vetovastuita. 16 vuotta seuran puheenjohtajana toiminut Tapio Pernu vetäytyi tehtävästä, ja hänen tilalleen valittiin varapuheenjohtajan virkaa hoitanut Mikko Yliverronen (40). Varapuheenjohtajaksi kysyttiin suhteellisen tuoretta rautiolaista Anna-Maria Tokolaa (32).

– Vaihdoin Porin Puntti-Karhuista Raution Kisailijoihin vuonna 2017. Isäni esimerkki pitkään painonnostopuolella ahertaneena seuratoimijana on tarttunut minuunkin, ja tuntui tosi luontevalta hakeutua mukaan Kisailijoiden toimintaan heti tänne muutettuani, Tokola taustoittaa.

Yliverroselle oman kylän urheiluseura on ollut tuttu toiminnan paikka pienestä pitäen. Lähinnä sydäntä ovat olleet painonnosto ja voimailulajit. Nykyisen päälajinsa kädenväännön hän toi Rautioon 2000-luvun alussa.

– Salilla olen treenannut Ainalin Anssin kanssa. Kädenväännön lisäksi treeniohjelmaan kuuluu monipuolista voimaharjoittelua. Seuraavaksi käsivoimia testataan Oulussa SM-kisoissa, kertoo Masters-sarjoissa kilpaileva Yliverronen.

Tokolan saavutukset liittyvät painonnostoon. Tyttönimellä Everi hän saavutti muun muassa 13 suomenmestaruutta sekä nuorten EM-pronssin. Hänet valittiin vuoden painonnostajaksi vuosina 2009, 2010, 2012 ja 2015. Viimeisin meriitti löytyy helmikuulta 2018, jolloin jo äidiksi ehtinyt Tokola saavutti yleisen sarjan SM-kultaa työnnössä ja pronssia yhteistuloksissa.

– Vaikka treenaan edelleen, oma ura ei enää ole elämän ykkösasia. Kilpailemisen edelle ovat menneet perhe ja koti Löttäläntiellä, jossa olemme asuneet lokakuusta 2018.

Myös aviomies, Rion olympialaisissa 2016 Suomea edustanut Milko on jättänyt kilpalavat.

– Yhdessä treenaamme ja valmennamme nyt tulevia huippunostajia päämääränä tuoda jatkossakin menestystä Raution Kisailijoille, Tokola kartoittaa.

Kisailijoiden toimintaa on kohta 90 vuoden ajan pyöritetty Nuorisoseuran tiloissa. Toiveissa kuitenkin on, että vuoden kuluttua täyttyviä pyöreitä vuosikymmeniä päästäisiin juhlimaan uudessa monitoimitalossa.

– Vaikka Nuorisoseura on kohtalaisen toimiva talo, uusia tiloja odotetaan hartaasti. Tarpeen olisivat nykyistä suuremmat ja monipuolisemmat tilat niin, että kuntoilupuolellakin voitaisiin suunnitella lisätarjontaa harrastajille. Kuten vaikkapa kahvakuulan treenaamista sisätiloissa, Yliverronen visioi.

Tokola myötäilee ja jatkaa kantavansa huolta erityisesti punttisalin ahtaudesta.

– Tällä hetkellä tilanne on se, ettemme pysty järjestämään Rautiossa suurempia painonnostokilpailuja SM-kisoista puhumattakaan, koska tilat eivät vastaa vaatimuksia. Yksi suurimmista epäkohdista on saunan puuttuminen.

Omanlaisensa ongelma on sekin, että nostolavana toimii Nuorisoseuran näyttämö, koska punttisalissa ei ole ilmanvaihtoa. Kilpailutoimintaa kuitenkin ylläpidetään aktiivisesti. Keväällä nostetaan tyttöjen ja poikien piirinmestaruuksista ja loppuvuodesta järjestetään Nuorisoseuran jäähyväiskisa.

Uuden monitoimitalon odotusarvoa lisää sekin, ettei Rautiossa ole tarjolla vaihtoehtoisia väistötiloja painonnostolle. Kuitenkin laji liikuttaa punttipitäjässä tosi isoa määrää harrastajia. Kisailijoissa on tällä hetkellä 32 linsenssinostajaa, ja uutta sukupolvea on kasvamassa lajin pariin.

– Olen vetänyt maanantai-iltaisin punttikoulua reilun vuoden ajan. Salilla käy säännöllisesti 12-16 -vuotiaita nuoria, jotka ovat jo ehtineet voittaa tyttöjen sarjoissa suomenmestaruuksiakin, Tokola iloitsee.

Myös koululaiset ovat päässeet tutustumaan lajiin Tokolan ja Eija Mustasaaren johdolla. Punttisali saattaakin olla tulevaisuudessa yksi vaihtoehtoinen oppilaiden liikuttaja, jos talviset liikuntalajit vähenevät kouluissa samaa tahtia lumien ja pakkasten myötä.

– Koko kylää palveleva monitoimitalo on tässäkin suhteessa tervetullut. Ajanmukaisemmissa, avarammissa tiloissa voimme paremmin palvella rautiolaisia lapsia ja opastaa heitä liikunnan monimuotoiseen maailmaan, summaa Yliverronen.

Raution Kisailijat

Perustettu 14.7.1931

Nimekkäimmät ”kisailijat” Johanna Ylitalo, Pirjo Palosaari, Milko Tokola

Seuran toiminnan rungon muodostavat hiihto-, yleisurheilu-, painonnosto-, kädenvääntö-, nuoriso- ja kuntoliikunta- sekä ravintolajaostot. Voimanostolla on Rautiossa oma yhdyshenkilönsä

Jäseniä 400

Puheenjohtajana 1.1.2020 aloittanut Mikko Yliverronen, varapuheenjohtajana Anna-Maria Tokola. Sihteerinä jatkaa Vesa Hihnala

Mikko Yliverronen

Syntynyt 4.4.1979 Rautiossa

Maatalousyrittäjä

Perheessä vaimo Katariina, Annika (9) ja Elias (7)

Päälaji kädenvääntö

Anna-Maria Tokola (Everi)

Syntynyt 28.4.1987 Porissa

Ylioppilas, liikunnanohjaaja

Ammatiltaan urheiluhieroja, tällä hetkellä äitiyslomalla

Perheessä puoliso Milko, Edvin (2) ja Elviina (7 kk)

Päälaji painonnosto

#