lauantai 16.1.2021 | 04:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kolumni: Ollahan vielä ölijylampun ihimisiä – "Saattaa olla, että mun jäläkeheni neliäspolovi Juho Ja Venla tuntevat nahoisahan onko isotummut ja tuorat tehenehet oikijoita valintoja"

Kalle Lehtonen
Pe 10.1.2020 klo 15:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mun elämäni aikana on tapahtunu melekonen loikka, ei oikein saa selevää onko loikka hyväksi vai pahaksi. Saattaa olla, että mun jäläkeheni neliäspolovi Juho Ja Venla tuntevat nahoisahan onko isotummut ja tuorat tehenehet oikijoita valintoja. Jos olisin sanonu äitille viiskymmentäluvun vaihtehesa ko kannettihin takkavihtalla heiniä latohon Ronkkamoisesa, siinä lajonportahilla levähtäesä: son äiti sillä lailla, että määki näen vielä sen ajan ko puhutahan tästä lajon portahilta Ameriikahan asti. Äiti olis sanonu: on se hirviä, että tuosta ainuasta pojasta tuli mielenvikanen.

Siittä neliä-viiskymmentä luvun vaihtehesta alako tämä kehitys, vai hullutus. Tuli kylälle vesijohot, sähköt ja ratiot joka talohon, puhelimet alako kilistä. On keksitty elämää helepottavia laittehia niin kiivahasti, että pitää tehä niitä kolomesa vuorosa ja olla kaupat auki yötä päivää, että kansalaiset kerkiävät ostaa niitä. Riiellähän verisäpäin tehäänkö niitä kakskymmentäneliätuntia vuojesa enepi tai vähempi, on niin jumalattoman kiiru, ettei lapsiakaan kerkiä tehä ko vasta viimetingasa.

Jos nämä (kiky) kaksymmentäneliätuntia vuojesa sovittas työehtosopimuksisa lastentekoajaksi, siittähän riittäs kakstuntia kuukauvesa palakallista lastentekoaikaa. Kahtottas vuojenpäästä onko huoltosuhe muuttumasa, solis hupasta muutenki pyhittää kakstuntia kuukauvesa parisuhtehen hoitohon, oikein lakisäätehisesti.

Luin lehestä, että sata vuotta sitte keksittihin naisten aluhousut, nyt on sukkahousut. Onko kehitys menny parempahan vai huonompahan suuntahan, taitaa riippua siittä keltä kysyy. Vanahaan aikahan piti olla viikon evähät repusa, pullonen lompsa plakkarisa, sillä päriäs pitkälle. Nyt ollahan älykännykkä riippuvaisia, sekö jää kotia on niinkö keriäläinen liikkehellä. On mahollisuus saaja kännykkähän kaikki sovellukset mitä tarvihtee ihimisenä olemisehen. Jos reppu ja lompsa varastettihin, niin oli hukasa, nyt jos kännykkä varastetahan, kastuu tai joutuu hukkahan, ollahan samasa tilantehesa. Ilimeisesti seuraava vaihe on, että pistetähän jokahisen ihon alle laite, jota palavelun tarijuaja koskettaa päättehellä, eikä jouvu hukkahan. Viranomainen näkee taivaskanavien kautta misä kansalainen on.

Tämä kilipajuoksu hyvän ja pahan välillä on päättymätön, sitähän se on ollu koko ihimiskunnan olemasa olon ajan. Toivotahan että Juhon ja Venlan sukupolovi keksii laittehen, joka seuloo ihimisen toiminnasta pahuuen ja suvaihtemattommuuen. Toivotaan, ettei meijän sukupolovesta jäis kuva, että niillä oli ainut tavote, ko sais vain oma turpansa piettyä suuruksesa. Oon pitäny tipattoman tammikuun tähän asti, ei tipottain.

Kalle Lehtonen on Himangalta lähtöisin oleva ylivieskalainen, joka kirjoittaa paikallisella murteella.

#