maanantai 3.8.2020 | 17:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vuoden ensimmäinen näyttely uudella nimellä – Kalajokiseudun taideyhdistys kokoaa ammattitaiteilijat ja harrastajat sekä heidän teoksensa yhteen

Heidi Vierimaa
Ke 8.1.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

ARS Kalajoki muutti nimensä Kalajokiseudun taideyhdistys ry:ksi ja myös sääntömuutokset ovat vireillä. Yhdistyksen toiminta-alue laajentuu kattaen Kalajoen, Himangan, Alavieskan, Ylivieskan ja Merijärven. Sihteeri Maritta Lindberg oli perjantaina viimeistelemässä alkanutta näyttelyä ja kertoi samalla yhdistyksen uusista tuulista.

ARS Kalajoki on alunperin ollut täysin ammattitaiteilijoiden yhdistys, mutta nyt sen tarkoitus on koota yhteen harrastajatkin kehittämään ja tuomaan esille kuvataiteen ja käsi- ja taideteollisuuden aloja – eli ei vain maalaustaidetta, vaan vaikka lasitaidetta, valokuvia, sarjakuvia, tekstiili- ja korutaidetta sekä veistoksia ja videotaidetta.

– Kalajokiseudun taideyhdistykseen on tullut jäseniä alueella jo lakkautetuista taideyhdistyksistä ja otamme mielellämme uusia jäseniä eri taiteen aloilta. Myös nuoret taiteentekijät otetaan ilolla vastaan. Yhdistys tekee eri taidealoja edistäviä aloitteita, suunnittelee ja järjestää taidekurssitoimintaa, työpajoja, taideretkiä, taidenäyttelyitä ja erilaisia tapahtumia, Lindberg sanoo.

Näyttelyitä on pari kolme vuotta kohden, siihen riittää resurssit hyvin. Lisäksi heillä on jatkuvat näyttelyt Tapion Tuvalla ja terveyskeskuksessa, joissa teokset vaihtuvat 2-3 kertaa vuodessa. Kalajokiseudun taideyhdistys kokoontuu keskiviikkoisin vapaamuotoiseen taidepiiriin nuorisotalo Alexilla.

– Siellä osallistujat voivat saada palautetta toinen toisiltaan ja ehkä jatkossa kutsumme vierailevia taiteilijoita jakamaan taitojaan ja innostamaan kokeilemaan uusia tekniikoita. Kannustamme jäsenistöä osallistumaan kansalaisopistojen järjestämään, sekä muuhun taidekurssitoimintaan.

Yhdistyksen tavoitteena on pitää esillä kuvataidetta ja eri käsi- ja taideteollisuuden alojen tuotoksia eri tavoin sekä tuottaa taide-elämyksiä, tällä vähemmän kunnissa näkyvällä taiteen alueella. Lindbergin mielestä kaikissa kunnissa ei ole lainkaan kunnollisia näyttelytiloja.

– Tarvitaan erilaisia tiloja esimerkiksi kirjastojen yhteyteen, missä ihmiset paljon liikkuvat ja näin tulevat käyneeksi esillä olevissa kuvataiteen näyttelyissä. Kuntien avustukset kuvataiteelle ovat niukkoja, onneksi näyttelytiloja on saatu käyttöön vuokravapaasti. Tervetullutta olisi myös työskentelytiloihin jonkinlainen tuki, hän pohtii.

Tässä vuoden ensimmäisessä näyttelyssä, joka on myyntinäyttely, vaihtuvat teokset helmikuun ajaksi ja esillä on yhteensä 23 yhdistyksen jäsenen teoksia. Tällä kertaa on lähinnä öljy-, akryyli- ja pastellimaalauksia ja pari taidegrafiikan teostakin löytyy Airi Järviseltä sekä Maritta Lindbergin kollaasi.

– Itse tykkään vaikkapa Toivo Piggin ronskista palettiveitsellä toteutetusta teoksesta, myös kollaasit kiinnostavat. Monet mukana olevat ovat harrastaneet kuvataidetta koko ikänsä ja sen huomaa tästäkin näyttelystä, taitoa ja kaunista jälkeä on tuotu esille yleisön ihasteltavaksi. Hinnat ovat hyvin kohtuulliset, toivottavasti sieltä joku löytää itselleen tai lahjaksi jonkun teoksen.

Tammikuun ajan kirjaston tiloissa voi ihastella muun muassa Toivo Piggin, Helena Piggin, Petri Löfin, Toini Puusaaren, Marjatta Ojalan, Harri Rantasen, Liisa Tanhualan, Signe Junnikkalan, Aila Vihelän, Airi Järvisen, Valma Takussaari-Niemen teoksia. Helmikuussa esillä on Veijo Juolan, Hannele Väisäsen, Aili Nuoralan, Mirja Saukon, Hilkka Isokäännän, Irene Koskelan, Maire Mannisen, Maija-Liisa Sorvarin, Marja-Liisa Partasen, Heidy Rollandin ja Maritta Lindbergin teoksia.

#