maanantai 3.8.2020 | 18:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Mielipide: Uuden vuoden alkaessa – "Syrjäytyminen ja syrjintä ja sitä myötä mielen ongelmat voivat alkaa somemaailmassa niin nuorten kuin aikuisten kohdalla"

Ke 8.1.2020 klo 09:28

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oli mielenkiintoista kuunnella joulun alla kaupungin ”Uusi kunta” -luentosarjan vierailijaa, keksijää, yrittäjää, säveltäjää, 24 vuotiasta Perttu Pölöstä, tulevaisuuden futuristia. Teknologiahuuman asemasta Pölönen näkee tärkeimpänä sydämen taidot, sydämen sivistyksen. Hän totesi muun muassa ”Tässä ajassa on valtavat mahdollisuudet paremman tulevaisuuden luomiseksi ja varsinkin meillä suomalaisilla paljon käytettävissä olevia keinoja, mutta haasteet ovat globaalimpia kuin koskaan. Teknologian kehitys ja sen myötä muun muassa digitalisaation lisääntyminen on hyvä, mutta sen myötä muodostuu negatiivisia vastareaktioita”.

Suuren haasteen hän näki tulevaisuudessa mielenterveyden tilassa, johon vaikuttaa kommunikaatioiden muutokset, välittämisen ja rakkauden puute. Some ohjaa ja muokkaa meidän inhimillistä käyttäytymistä suunnattoman paljon. Syrjäytyminen ja syrjintä ja sitä myötä mielen ongelmat voivat alkaa somemaailmassa niin nuorten kuin aikuisten kohdalla. Samanmielisiä peukutetaan, toiset jätetään huomioimatta, syrjäytetään, kiusataan.

Ihmisen perustarve on tulla hyväksytyksi. Jokainen tarvitsee oikeudenmukaisuutta, anteeksiantamusta, armoa ja rakkautta, joita täydellisenä tarjoaa Jumala ja jolta jokainen niitä saa pyytää ja välittää arkipäivässä ja juhlahetkissä elävässä yhteisössä, omassa tehtävässä. Kaduilla eläviä sairaita hoitanut äiti Teresa aikoinaan sanoi, että pahin sairaus maailmassa on yksinäisyys.

Moskovan laidalla on toiminut erään sisarjärjestön ylläpitämä sairaala, jossa hoidetaan erityisesti elämän sylistä tipahtaneita ihmisiä, sellaisia, joita kukaan muu ei halua hoitaa. Sisarten pienten yhteisen huoneen seinällä on teksti, joka on ollut heidän työnsä motto. Tuo huoneentaulu hyvä ohjaus tehtävään kuin tehtävään.

”Ilma rakkautta ei ole mitään”

Oikeudenmukaisuus ilman rakkautta tekee ihmisestä kovan.

Vastuullisuus ilman rakkautta tekee ihmisestä muodollisen.

Totuus ilman rakkautta tekee ihmisestä toisten virheiden etsijän.

Äly ilman rakkautta tekee ihmisestä viekkaan.

Ystävällisyys ilman rakkautta tekee ihmisestä teeskentelijän.

Osaavuus ilman rakkautta saa työntämään muut luotaan.

Valta ilman rakkautta tekee ihmisestä tyrannin.

Velvollisuuden täyttäminen ilman rakkautta tekee ihmisestä ahneen.

Usko ilman rakkautta tekee ihmisestä pelottavan fanaatikon.

Rakkaus on aitoudessaan ehtymätön voimavara ja viisauden lähde ja sitä voi löytää sieltäkin, mistä ei kuvittele löytävänsä. Rakkaus on kekseliäs ja se lisääntyy sitä jaettaessa.

Hyvää uutta vuosikymmentä!

Kirsti Siljander

#