maanantai 3.8.2020 | 17:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tammikuu tuo tunkua kuntosaleille – Kuntoilun aloittamisessa maltillisuus on ykkösasia varsinkin, jos edellisestä liikuntakerrasta on aikaa

Heidi Vierimaa
Ke 8.1.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuoden alku on selkeästi vilkkain sesonki monella kuntosalilla, kuten myös kylpylän rakennuksessa toimivalla GoFit Oy:llä, joka tarjoaa kuntosali- ja liikuntapalveluita. Kuntosaliyrittäjä Johanna Helistén tietää kokemuksellaan kertoa, että asiakkaita tulee niin sanotusti kahdesta suunnasta.

– Tutut asiakkaat palaavat ja aktivoituvat taas uudestaan ja tulee myös uusia. Kesäaikakaan ei ole täällä Hiekkasärkillä täysin rauhallinen, vaan säiden mukaan käy asiakkaita ja viikkopassi on otettu hyvin vastaan, hän sanoo.

Helisténin vinkit kuntoilun aloittamiseen tai innon uudelleen löytämiseen ovat perinteiset eli maltillisuus on ykkösasia varsinkin, jos edellisestä liikuntakerrasta on aikaa. Maltillisuus auttaa monin tavoin, kuten siten, ettei heti viikossa tai kahdessa voikaan odottaa ihmeitä ja myös siinä, ettei yli-innokkuus kostaudu. Lepo ja säännöllisyys ovat avainasemassa.

– Joskus joutuu pyytämään painamaan jo jarrua eli kannattaa huomioida oma liikuntataso. Kuntosaliohjelmiamme ja muita palveluita kannattaa hyödyntää. Kuntosaliohjelma laaditaan aina yksilöllisesti asiakkaan tavoitteita ja ajankäyttöä palveleviksi. Kuntosalilla asiakkaan aika ei kulu hukkaan miettiessä mitä seuraavaksi tekisi ja millaisilla vastuksilla, vaan selkeän suunnitelman kanssa treenaaminen on järkevää ja tuloksekasta, Helistén muistuttaa.

GoFitin jäsenyyteen kuuluu vapaa salinkäyttö ja ryhmäliikuntatunnit. Molemmat ovat suosittuja, mutta Helistén on huomannut, että viime aikoina ihmiset ovat olleet erityisen kiinnostuneita myös rauhallisemmista kuntoilumuodoista, kuten liikkuvuuden parantamisesta, kehonhuollosta ja pilateksesta.

– Puolen tunnin liikkuvuustreeneihin on saatu salin puolelta porukkaa mukaan. Myös kiireiset ihmiset saavat puolen tunnin reeneistä irti.

GoFitillä on uutuutena nuorisojäsenyys, joka koskee alle 15-vuotiaita. Se tarkoittaa hieman edullisempaa kausijäsenyyttä yhden kuukauden irtisanomisajalla. Kuntosalilla on sääntönä, että nuoret kuntoilevat aina aikuisten kanssa, eivätkä yksin, jotta treenaaminen on turvallista. Kuntosaliharrastus on hyvää liikuntaa nuorelle, jolla on vaikkapa jäänyt jokin liikuntalaji pois.

– On pinttynyt, vanha käsitys, etteivät nuoret saisi voimaharjoitella, mutta järkevästi tehtynä ongelmia ei ole. Someniskaa alkaa olemaan jo yhä nuoremmilla, joten voimaharjoittelu on suotavaa.

Uusi vuosi tuo GoFitin arkeen myös pienryhmäharjoittelut, joihin kuuluu niska-hartia -ryhmä, pilates ja voimatreenit kuntosalilla. Pienryhmissä ohjaamisen laatu on parempaa, kun ohjaajilla on aikaa enemmän käytettävissä henkilöä kohden ja myös vertaistuki saattaa tehdä treenaamisesta mukavampaa.

Päivi Valikainen on hyvä erimerkki sitkeästä, mutta lepoa ja säännöllisyyttä arvostavasta kuntosalilla kävijästä. Johanna painottaa, että eihän häntä täällä joka päivä näekään.

– Olen käynyt treenaamassa säännöllisesti viime keväästä asti. Tavoitteeni ovat pysyä kunnossa, saada lisää lihasvoimaa ja jos samalla vähän kiinteytyiski. Pilates on täällä huippujuttu ja se on samalla meditaatiota. Silloin ei pysty miettimään kotiasioita, kun pitää keskittyä hengittämiseen ja keskivartalon hallintaan, hän sanoo.

Joskus joutuu pyytämään painamaan jo jarrua eli kannattaa huomioida oma liikuntataso.

#