sunnuntai 27.9.2020 | 01:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kolumni: Mitäs jos tehtäisiin välillä jotain muutakin kuin valitettaisiin – "Välillä tuntuu siltä, että ihmiset ovat unohtaneet asiallisen tavan tuoda mielipiteitään esille"

Ti 7.1.2020 klo 09:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mietin uuden vuoden lupaustani pitkään jo ennen vuodenvaihdetta. Mikä olisi sellainen lupaus, joka olisi suhteellisen helppo pitää ja toisi konkreettisesti muutosta elämääni? Tunnen itseni jo sen verran hyvin, että kaikki urheiluun liittyvät lupaukset voi unohtaa jo hyvissä ajoin. Joululomalla sen kuitenkin keksin; Mitäs jos lopettaisin valittamisen?

Valittaminen tuntuu usein olevan lähes kansantaudin tasoinen huono tapa; Joillekin suurempi ja joillekin pienempi ongelma. Valittaja luo negatiivista ilmapiiriä ympärilleen ja näin ollen lisää negatiivisten ajatusten syntyä. Jos ajattelet asiaa omalle kohdallesi: Haluaisitko mieluummin olla negatiivisen valittajan vai positiivisen persoonan seurassa?

Mutta mistä se johtuukaan, että valitamme niin paljon? Olemmeko niin kyllästyneitä ja masentuneita? Kiinnitämmekö tarkoituksella huomiomme negatiivisiin asioihin? Nukummeko huonosti? Emmekö muista nauraa tarpeeksi usein? Olemmeko niin kateellisia muille, että jätämme oman elämämme positiiviset asiat huomiotta? Käyttäydymmekö niin kurjasti muita kohtaan, että laitamme huonon asenteen kiertämään? Tämä on vain arvailua, mutta näitä kysymyksiä on hyvä miettiä.

Sen sijaan, että asioista valittaa negatiiviseen sävyyn, voisimme pohtia voisiko asian tuoda esille jollain toisella tapaa. Välillä tuntuu siltä, että ihmiset ovat unohtaneet asiallisen tavan tuoda mielipiteitään esille. Kritiikkiä voi aina antaa, mutta sen täytyy olla rakentavaa. Jos pelkästään valittaa, asiat harvemmin muuttuvat. Joskus on syytä myös miettiä, onko valittamiselle todellista aihetta vai perustuuko valittaminen vain omaan tietämättömyyteen.

Tänä vuonna haastan itseni hymyilemään enemmän, keskittymään positiivisiin asioihin ja ennen kaikkea lopettamaan valittamisen. Annan itselleni luvan valittaa vain, jos se on aiheellista tai koen omien oikeuksieni olevan uhattuna.

Ronja Juola on entinen kalajokinen, joka opiskelee viestintää Vaasassa.

#