sunnuntai 5.7.2020 | 00:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Wesainin tonttivaraus Marinan alueelta uuteen käsittelyyn Kalajoella – Kaupunginjohtaja jätti eriävän mielipiteen

Pia Räihälä
Ti 26.11.2019 klo 15:25 | päivitetty ti 15:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Wesain Oy:n tonttivaraus Hiekkasärkkien uudelta Marinan alueelta tulee uudelleen päätöksentekoon Kalajoella, koska viime viikolla tontinluovutuksesta päättänyt kaupunginhallitus totesi nyt, että päätös olisi kuulunut valtuuston tehtäväksi.

Kaupunginhallitus päätti viime viikolla, että Wesainille varataan korttelista 193 tontti vuodeksi ilman varausmaksua. Samalla tehtiin poikkeus valtuuston hyväksymistä tontinluovutusehdoista, joiden mukaan tontit luovutetaan alueelta kortteleittain eikä yksittäin.

Hanna Halmeenpää (vihr.) esitti Marinan tonttien luovutuksen käsittelemistä ylimääräisenä asiana maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa, ja esitys hyväksyttiin äänin 5–3.

Halmeenpää oli esittänyt Wesainin tonttivarauksen käsittelyn siirtämistä viime viikon kokouksessa, mutta esitys ei silloin saanut kannatusta. Tuolloin Halmeenpää peräsi valtuuston 2.5.2018 tekemän päätöksen tarkistamista, koska pöytäkirjan mukaan kortteli 193 ei olisikaan kuulunut kortteleittain luovutettaviin alueisiin, vaikka valtuusto oli päätöksessään niin tarkoittanut. Tämän jälkeen tuota pöytäkirjaa tarkistettaessa tultiin siihen johtopäätökseen, että kaupunginhallitus lisäksi ylitti toimivaltansa päättäessään tontin luovuttamisesta Wesainille.

Nyt kaupunginhallitus päättikin kumota viimeviikkoisen päätöksensä, koska sillä ei ollut toimivaltaa päättää yksittäisen tontin luovuttamisesta. Kaupunginjohtajan tehtäväksi annettiin valmistella Marinan asemakaava-alueen tontinluovutusehtojen päivitys kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston käsiteltäväksi 17.12. Valtuustolle esitetään, että se ratkaisee Wesain Oy:n tonttihakemuksen päivitettyjen tontinluovutusehtojen mukaisesti.

Marinan tonteista on jätetty kaksi varaushakemusta, joissa kummassakin on esitetty valtuuston asettamista ehdoista poikkeamista. Näistä valtuusto on hyväksynyt Honkatalojen ja Naava Resortin hakemuksen.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle myös, että se korjaa 2.5.2018 kokouksensa pöytäkirjan pykälän, jossa kortteli 193 oli pudonnut pois kortteleittain luovutettavista alueista.

Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari jätti pöytäkirjaan merkittäväksi eriävän mielipiteensä. Hänen mukaansa asia on käsitelty vastoin Kalajoen hallintosääntöä ja hyvää hallintotapaa. Kaupunginjohtajan mukaan asia olisi pitänyt valmistella kaavoitus- ja elinvoimalautakunnan kautta kaupunginhallitukseen ja valtuustoon. Hänen mielestään asian ottaminen käsittelyyn kesken kokouksen ei mahdollista riittävää perehtymistä esitykseen eikä sen perusteluihin.

#