lauantai 4.7.2020 | 23:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nimmari: Iiris kasvattaa kukkia ja lapsia – Onhan lasten kasvatuskin kasvun ihmeen kokemista

Sari Passoja-Verronen
To 14.11.2019 klo 09:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskassa asuva, mutta Pohjankylän koululla opettajana työskentelevä Iiris Ervasti nauttii työmatkansa maisemista. Välimatka ei häntä haittaa, päinvastoin.

– Pidän kauniista joenvarren näkymistä metsineen ja peltoineen. Vuodenaikojen vaihtelu näkyy maaseudulla kauniisti ja meren rannalla lapsuuteni ja nuoruuteni asuneena on tosi mukava kun tällä hetkellä on työpaikka Kalajoella. Meren läheisyys on hieno asia monessakin mielessä, mutta minulle se tuo arkeen kauneutta.

Iiris sanoo pitävänsä työstään opettajana, mutta hän voisi olla myös puutarha-alalla.

– Kukkakaupasta on kertynyt kouluajoilta paljon työkokemusta, mutta onhan lasten kasvatuskin kasvun ihmeen kokemista!

Nimi voi olla enne ja Iiriksen kohdalla se pitää paikkansa, sillä hän pitää paljon kukista.

– Kasvatan niitä kotipihassani ja minulla on yleensä aina joku kukkakimppu keittiön pöydällä vuodenajasta riippumatta. Kesällä ne ovat luonnonkukkia ja oman pihan kukkia. Alkukesästä tulppaaneita, sitten tulevat ruoholaukat ja juhannuksen aikaan ruusut.

Kesän kohokohta Iirikselle on se, kun saa oman pihan pioneita maljakkoon. Heinäkuussa kukkia on runsas valikoima ja syyskesän kauneutta tuovat daaliat ja gladiolukset pakkasiin saakka.

– Näin marraskuussa viritellään jo joulumieltä, syystähti muistuttaa joulutähteä. Jouluruusu on ehdoton lempikukkani, mutta jouluihmisenä olen kasvatellut myös tasetteja ja amarylliksiä. Joskus olen löytänyt kieloja kukkakaupasta joulupöytään, se on jäänyt mieleen hienona elämyksenä!

Iiriksen vanhemmat ovat tavanneet toisensa ensimmäisen kerran Iiriksen päivänä.

– Olen heidän vanhin lapsensa, joten nimen alkuperä on siellä, hän kertoo.

Perheessä Iiris on siirtynyt hänen tyttärensä toiseksi nimeksi.

– Pidän perintönimistä ja olen antanut suvun nimiä muillekin lapsilleni toiseksi ja kolmanneksi nimeksi.

Iiris on myös kansainvälinen nimi. Iiris toteaa sillä olevan erilaisia merkityksiä sen mukaan, minkä kielen mukaan nimen alkuperää tulkitaan.

– Se voi merkitä silmäterää, kukkaa tai sateenkaarta. Minusta ne ovat hienoja merkityksiä.

Kaimoja Iirikselle on tullut myöhemmin, sillä kolme hänen ystäväänsä ovat antaneet nimen lapselleen hänen mukaansa.

– Siitä olen iloinen. Lapsuudesta en muista tavanneeni kuin yhden Iiris-nimisen mustan villakoiran. Yläasteen äidinkielen opettajani oli kaimani, aivan ihana opettaja joka sai minut rakastamaan äidinkielen tunteja. Hän oli vähän idolini jopa.

Lempinimiä Iirisellä on useita, muun muassa Siiri, Ipi, Iite, Irmeli.

– Pidän lempinimittelystä ja harrastan sitä itsekin silloin kun henkilö sen hyväksyy.

Nimipäiväänsä Iiris ei varsinaisesti vietä, mutta toteaa puhelimeen kertyvän yleensä onnitteluviestejä kavereilta tuona päivänä.

– Tänä vuonna myös sattuu niin hauskasti, että työporukan pikkujoulu on nimipäiväni iltana, se on oikein mukava sattuma. Hauska ilta tiedossa hyvien tyyppien seurassa! Joskus nimipäivä sattuu myös isänpäiväksi, silloin juhlitaan sitä isänpäivää.

Ensi viikolla nimmarissa Hilma. Vinkkaa haastateltava sähköpostilla toimitus@kalajokiseutu.fi tai vaikka facebookin kautta.

#