keskiviikko 28.7.2021 | 21:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

”Savua on koko ajan ilmassa " – Kalajokinen Hanna Sinikka Lapinoja asuu Australiassa vain noin 25 kilometrin päässä metsäpaloalueesta, ei ole tavannut alueella muita suomalaisia

Sari Passoja-Verronen
Ke 13.11.2019 klo 11:10 | päivitetty ke 14:06

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Australiassa riehuvat valtaisat metsäpalot ovat melko lähellä kalajokisen Hanna Sinikka Lapinojan asuinpaikkaa Sunchine Coastilla. Keskiviikkona palot olivat vain 25 kilometrin päässä hänen asunnostaan.

– Tämä paikka on aivan rannan läheisyydessä eikä täällä onneksi ole metsää. Mutta savua on koko ajan ilmassa ja se haittaa, kun minulla on astmaa, hän kertoo.

– Jos tuuli kääntyy niin, että savu tulee suoraan tänne päin, laitan ikkunat kiinni.

Alueen asukkaille ei ole tullut evakuointimääräystä, mutta Lapinoja on varautunut siihenkin.

– Jos pitää lähteä, niin menen pohjoiseen. Muuta vaihtoehtoa ei ole, sillä palot ovat etelässä eikä merellekään voi mennä.

Muita suomalaisia Lapinoja ei ole alueella tavannut.

Australia on Lapinojalle tuttu paikka, sillä hän on asunut siellä useaan otteeseen. Ensimmäisen kerran hän muutti sinne jo vuonna 1969. Viimeksi hän palasi Suomeen vuonna 2014 ja asettui asumaan kotipaikalleen Tyngälle.

– Nyt lähdin Australiaan elokuussa päästäkseni selkäleikkaukseen, koska Suomessa sanottiin, ettei selälleni voida enää tehdä mitään kirurgisesti. Täällä kuitenkin pääsen leikkaukseen, hän toteaa tyytyväisenä.

Lapinoja oli Australiassa myös vuonna 2013, jolloin metsäpalot viimeksi riehuivat pahoina.

– Mutta silloin en ollut näin lähellä, ehkä 150 kilometrin päässä. Tuolloin puskapaloissa paloi 500 omakotitaloa ja muita rakennuksia, maksoi 94 miljoonaa Australian dollaria.

Nyt paloissa on Lapinojan tietojen mukaan tuhoutunut 170 kotia, 220 koulua on suljettu, myös rautatiet on suljettu.

– NSW:ssa palaa 80:ssä eri paikassa ja nyt epäillään, että niistä on osa sytytetty tahallaan. Siellä ihmisiä pyydettiin pysymään sisällä myrkyllisen ja paksun savun takia.

Myös villieläimet ovat hädässä, muun muassa satoja koala-karhuja on palanut.

– Uutisissa sanottiin juuri, että koalien pelastamiseksi on aloitettu hyväntekeväisyyskeräys, Lapinoja totesi keskiviikkoaamuna.

Helpotusta tilanteeseen ei ole tiedossa, sillä sadetta Australiaan ei ole vieläkään luvattu. Lisäksi tilannetta pahentavat kova tuuli ja helle.

– Lämpötila täällä on + 33 astetta. Ulkona ei pysty käymään kuin aikaisin aamulla. Heräänkin joka aamu viideltä ja käyn rannalla kävelemässä, sinne on asunnoltani vajaa 300 metriä. Päivisin on pysyteltävä sisällä ja tuulettimet pyörivät jatkuvasti, Hanna Sinikka Lapinoja kertoo.

Pensaspalot ovat Australiassa joka vuotinen riesa, mutta tänä vuonna niiden ankaruus ja aikainen alkaminen ovat yllättäneet. Tiistaina esimerkiksi maan suurin kaupunki Sydney peittyi savuun.

– Paloista huolimatta aion olla täällä ainakin niin kauan, että selkäni on leikattu, Lapinoja toteaa.

#