torstai 2.7.2020 | 08:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Paljon on tehty, paljon pitää vielä tehdä" – Himankalainen BiHii Oyj on jatkanut ravinnerikkaan kasvualustan kehitystyötä keväällä tehdyn koemyynnin jälkeen

Tuovi Pulkkanen
La 9.11.2019 klo 05:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himankalainen BiHii Oy kehittää kompostointilaitoksella turkiseläinten lannasta kasvualustoja, joissa luonnon kiertotalous toteutetaan kokonaisuudessaan niin, että tuote on pakkausta myöten kierrätettävä. Kompostointilaitoksen omistaa neljä tarhaajaa sekä kemian alan osaaja. Yritys kehittää ja valmistaa tuotantoon kasvualustoja, maanparannuskompostia sekä tuorekompostia eri käyttäjäryhmille.

Toimitusjohtaja Mirja Mustonen sanoo, että kehitys- ja tutkimustyö vaatii aikaa ja se on kaikessa elintarvikkeisiin liittyvässä erityisen tarkkaa. Tuotteisiin käytettävä kasvualustaseos on hygienisoitu elintarvikekasvien kasvatukseen soveltuvaksi.

– Saamme turkistarhoilta erittäin ravintorikasta ja puhdasta raaka-ainetta, koska turkiseläimillä on tarkka ruokavalio. Hyvä eläinten hoito ja ruoka pitää eläimet terveenä ja näin on mahdollista saada lääkejäämistä vapaata lantaa yrityksemme tuotantoon.

Erilaiset pakkaukset vapauttavat toimitusjohtaja Mirja Mustosen mukaan asiakkaan käyttämään tuotetta monipuolisesti, olipa tarve sitten iso tai pieni.
Tuovi Pulkkanen

Kehitystyön ja toiminnan käynnistämisen takana on Luonnonvarakeskuksen ja Kalajoen kaupungin Bioarvolantahanke, jossa selvitettiin turkiseläinten lannan jalostusmahdollisuuksia ja kaupallista kysyntää. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten vastuullisten turkistilojen hajuhaittoja ja ravinnepäästöjä voidaan vähentää biohiilen avulla. Yritys perustettiin, koska selvityksessä nähtiin tuotteen kehittämiseen kaupalliset mahdollisuudet.

– Toteutimme viime keväänä koemyynnin, josta saadun palautteen ja kokemuksen perusteella on jatkettu kehittämistyötä tuotteistuksen ja tutkimuksien osalta. Kasvualusta on erittäin fosforipitoista ja siksi päämarkkina-alueemme maan parantamisessa on muualla kuin täällä, jossa fosforia on maaperässä riittävästi. Etelä-Suomessa ja isoissa kaupungeissa fosforille on tarvetta. Kaupunkipuisto- ja liikennerakentamisessa on biohiilipohjaisella kasvualustalla etuna, että se myös sitoo ilman saasteita.

Testauksia tehdään 300 kuution kypsästä kompostoidusta erästä. Raaka-aine menee tunnelikompostin läpi 14 vuorokaudessa ja se jälkikypsyy aumoissa 8-12 kuukautta.

Himangan kompostilaitos pystyy tämän hetkisellä ympäristöluvalla vastaanottamaan lantaa 8 000 tonnia vuodessa. Materiaalista ei tule pulaa, koska pelkästään Kalajoen alueella syntyy lantaa moninkertaisesti enemmän kuin laitos tarvitsee.

– Tällä hetkellä meille tulee lantaa viideltä tarhalta noin 1 500 tonnia, joten laitoksen kapasiteetti riittää kasvamiseen. Nykyisellä lantamäärällä pystymme valmistelemaan tuotantoketjun ja laitoksen toimivaksi. Selvitämme myös sitä, missä vaiheessa erilaiset seosaineet on järkevää lisätä, että ne pysyvät mukana kasvualustassa kasvukauden loppuun asti. Paljon on tehty, paljon pitää vielä tehdä. Tulevana kasvukautena tarjoamme ympärivuotiseen kasvatukseen soveltuvia kasvualustoja. Testaamme ja teemme koekasvatuksia kasvualustojen ja maanparannuskompostin soveltuvuudesta eri käyttötarkoituksiin, kuten isot puistoalueet, liikennealueet, kattoviljely ja lannoitekäyttö. Tuotekehitys on jatkuvaa ja testauksia on vielä selvitysvaiheessa, Mustonen sanoo.

Muun muassa typpi, joka on vesiliukoinen hivenaine, liukenee jo osittain tarhalla ja sitä kasvualustaan joudutaan varmasti lisäämään. Selvitämme myös mahdollisuuksia vesiliukoisten ravinteiden sitomista lantaan jo syntypaikalla.

– Saamme yhteistyökumppaneiden kautta luomutyppeä ja sitä kautta tuotteemme säilyy luomuna.

Lannan ketju valmiiksi tuotteeksi on olemassa. Tarhat joutuvat omissa ympäristöluvissaan selvittämään, mihin he lannan toimittavat.

– Kun he toimittavat lannan meille, he saavat todistuksen siitä, että lanta käsitellään laitoksenohjeiden ja kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Kun me valmistamme siitä kasvualustan, joka palautuu luontoon, kiertotalousajatus toteutuu 100-prosenttisesti.

Puisto- ja infrasuunnittelun uudet ohjeet tukevat hyvin BiHiin periaatetta. Hallituksen puheenjohtaja Lasse Joensuu sanoo, että tavoitteena on saada tuotteesta helppo ja tutkimustyön tuloksena eri tarpeisiin sopiva kokonaisuus.

– Meidän arvomme tukevat hyvin tämän päivän ajattelua luonnon kiertokulun arvostamisesta ja tukemisesta. Yhtiömme lopullinen tavoite on korkealla. Sadon parantaminen isossa mittakaavassa on tuotteen avulla mahdollista, mutta kehitystyö vaatii alussa huolellista paneutumista ja valtavasti tutkimustyötä.

Haasteena on löytää oikeat markkinat ja kohteet, että hinnoittelu saadaan toimivaksi.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tuotteesta pitää kehittää erilaisia versioita myös pakkauksen osalta. Tällä hetkellä haemme vaihtoehtoa muoviselle suursäkille, jossa tuotetta toimitetaan isoihin maanparannuskohteisiin. Emme halua muovia mukaan, mutta jos multaa pakataan kosteana, se homehtuu ilman muovista pakkausta. Kuivatus taas nostaa kustannuksia.

Joensuun mukaan vaihtoehtona on kehittää pakkauksen muovista biohajoava ja tehdä suursäkistä kierrätettävä.

– Tuotteen lastaaminen asiakkaalle irtotavarana jättää pakkaamisen pois, mutta tavoite tuotteen kehittämisestä vientiin asti vaatii jo alkuvaiheessa kehittämään myös pakkausmuodot toimiviksi.

Kiertotalousajatus toteutuu 100-prosenttisesti.

BiHii Oy

Bioarvo-hankkeen myötä turkisalan yritysten toimesta perustettu himankalainen BiHii Oy valmistaa ravinnerikkaita turkiseläinten lannasta kompostoituja kasvualustoja käytettäväksi kasvihuoneissa, parvekkeilla ja terasseilla.

Turkislantapohjainen seos kierrättää fosforia Itämerestä, vähentää Perämeren ja oman alueen ravinnepäästöjä ja vähentää kaasupäästöjä.

Hygienisoituun kasvatusalustaseokseen on sekoitettu biohiiltä ja vähäinen määrä kasvuturvetta, eikä se aiheuta hajuhaittoja ja on rikkakasvivapaa ohjeiden mukaisesti.

Sekä pakkaus että kasvualusta ovat kierrätettävissä.

#