keskiviikko 28.7.2021 | 19:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Mea Siirosen kolumni: Mikä lopulta määrittää ihmisen? – "Ihmisen toiminnalla ja teoilla on myös suuri merkitys siinä miten hänet nähdään ja otetaan vastaan"

Mea Siironen
Pe 25.10.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokaisella ihmisellä on sama ihmisarvo eikä ketään saa arvottaa ulkonäön, iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen tai uskonnon perusteella. Nämä asiat kuitenkin kertovat ihmisestä itsestään hyvin paljon.

Jos mietin itseäni, tuon itseäni ja omaa persoonaani esiin pukeutumisella ja ulosannilla. Uskonto tai uskottomuus saattaa puolestaan kertoa ihmisen arvoista ja moraalista jonkin verran. Sukupuoleen ja ikään saattaa liittyä tiettyjä ominaisuuksia, mutta nekin ovat hyvin henkilökohtaisia. Nämä asiat eivät kuitenkaan määritä ihmistä.

Mutta mikä ihmisen sitten määrittää? Määrittämisellä tarkoitan sitä miten näkee toiset ihmiset, miten tulee ihmisen kanssa toimeen ja millaisen kokonaiskuvan luo toisesta. Ja mitkä tekijät toisessa ihmisessä siihen vaikuttavat.

Olen huomannut, että ihmisen arvot ja moraali ovat iso tekijä siinä miten näen hänet. Eli käsitys oikeasta ja väärästä sekä hyvästä ja pahasta. Tulen sellaisten ihmisten kanssa parhaiten toimeen, joiden kanssa jaan samantyylisiä arvoja. Kanssakäyminen on silloin mielekästä, vaikka asioista oltaisiinkin eri mieltä. Arvot ja moraali ohjaavat ihmisen ajattelumaailmaa ja pitkälti myös toimintaa. Ihmisen toiminnalla ja teoilla on myös suuri merkitys siinä miten hänet nähdään ja otetaan vastaan. Jos teoilla on usein esimerkiksi pyrkimys loukata muita, ei se luo ihmisestä kovin hyvää kuvaa.

Nämä asiat huomataan vasta kun mennään pintaa syvemmälle. Nämä vahvistavat myös faktaa siitä, ettei ulkonäön tai muiden pinnallisten tekijöiden perusteella voida määrittää toista ihmistä. Annetaan siis jokaiselle mahdollisuus tulla kohdatuksi ilman ennakkoluuloja ja olettamuksia pelkän ulkoisen kuoren perusteella.

#