maanantai 13.7.2020 | 12:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Tony Mannisen kolumni: Merkitykselliset valinnat – "Jos valintaa ohjaa pelko, toimimme todennäköisesti itseämme vastaan"

Tony Manninen
Ti 15.10.2019 klo 15:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Elämä on täynnä pieniä ja isoja valintoja. Kohtaamme päivittäin lukemattomia valintatilanteita ilman, että välttämättä tiedostamme sitä itse. Vaikka osa valinnoistamme saattaa olla vähäpätöisiä, on joidenkin seuraukset pitkäkestoisia ja jopa loppuelämämme kannalta merkittäviä.

Joskus pelkkä myönteinen vastaus esitettyyn kysymykseen saattaa johtaa elämämme kokonaan toiselle polulle. Aina emme edes hoksaa tuossa hetkessä tekevämme kauaskantoista ratkaisua.

Pelisuunnittelija Sid Meier on todennut, että peli on sarja merkityksellisiä valintoja. Samaa ajatusta voi mielestäni soveltaa myös elämään, sillä loppujen lopuksi elomme taival muodostuu tekemiemme valintojen kiemurtelevasta polusta. Ja tietyllä tavalla jokaista valintaamme voi pitää merkityksellisenä.

Merkityksellisyys ei välttämättä tarkoita sitä, että aamulla päähän valitsemamme pipo vaikuttaisi dramaattisesti tulevaisuuteemme. Koen, että merkityksellisyys syntyy varsinaisen valintatilanteen hahmottamisesta. Jos itse tiedostamme yksittäisen valinnan tärkeyden, on valinnalla väistämättä suurempi rooli elämässämme. Pysähtyminen ja läsnäolo merkittävältä tuntuvan valinnan edessä auttaa meitä kokemaan vastuuta omasta elämästämme.

Valitseminen on joskus vaikeaa. Erityisen haastavaa valinta on silloin, kun koemme epävarmuutta sen mahdollisista seurauksista. Ystäväni opetti minulle aikoinaan, että vaikean valintatilanteen edessä kannattaa pohtia tekeekö valinnan pelosta vai rakkaudesta. Jos valintaa ohjaa pelko, toimimme todennäköisesti itseämme vastaan. Kun valitsemme sisäistä ääntämme kuunnellen, päädymme kulkemaan polkua, joka on loppujen lopuksi meille parempi.

Koska elämä ei ole suoraviivaisen mustavalkoista, niin valinnat menevät väistämättä joskus väärin. Väärää valintaa ei kannata katua, mutta siitä voi ottaa opikseen, sillä virheet ja epäonnistumiset kasvattavat ja kehittävät. Menestystä valitsemallanne tiellä!

#