tiistai 4.8.2020 | 20:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Hanna Parhaniemen kolumni: "Hyvin usein se äidin oma aika liittyy lapseen tavalla tai toisella"

Hanna Parhaniemi
Ke 9.10.2019 klo 13:23

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Muistiini on nakertunut kaverini kommentti, ettei hän voi ymmärtää miksi pienten lasten äideillä on niin kova tarve omalle ajalle. Sellaisen vaatiminen tuntui hänestä suorastaan loukkaavalta lapsia kohtaan – että äidin olisi pakko saada vähän kuin lomaa heistä. Myöhemmin hän on kyllä pyörtänyt sanansa ja olen kuullut hänen suustaan tutun "ah, ihanaa, omaa aikaa" -huokaisun.

Kyllä se oma aika vain on ihanaa, tarpeellista ja terveellistä. Minä olen ainakin parempi äiti, kun saan välillä edes tunnin hengähtää ja syventyä täysin omiin ajatuksiini sen sijaan, että sen saman tunnin aikana käyttäisin pienempää lasta kolme kertaa vessassa, tekisin ruokaa, tarjoilisin ruokaa, siivoaisin ruuat, leikkisin piilosta, Lego-ukoilla, nukeilla ja heittelisin lapsia vuorotellen ilmaan. Vaikka sellainen arki on pohjimmiltaan huippuihanaa, kyllä se myös kuluttaa.

Toinen kaverini totesi, ettei kenenkään sovi edes ajatella sitä, kun äiti puhuu väsymyksestään, että mitäpä teit lapsen tai sitä se arki lasten kanssa on. Hän jatkoi, että oman huonon fiiliksen tai väsymyksen jakaminen ei tarkoita sitä, etteikö lasta olisi halunnut tai etteikö arjesta myös nauttisi. Joskus sitä kaipaa vain olkapäätä – ja sitä omaa aikaa.

Sitä paitsi, hyvin usein se äidin oma aika liittyy lapseen tavalla tai toisella. Minä olen esimerkiksi omalla ajallani tapetoinut lapsen huoneen tai leiponut lasten synttäreille milloin mitäkin Lego- ja kissakakkuja. Viime viikonloppuna kävin käsityömessuilla ja toisin kuin suunnittelin, ostin sieltä kankaita ainoastaan lastenvaatteita varten. Noista kankaista minä sitten surruuttelen viikoittaisella omalla ajallani niitä vaatteita lapsilleni.

Uskallan veikata, että moni meistä välillä niin väsyneistäkin nykyajan äideistä antaa aikaansa lapsilleen siitä huolimatta paljon enemmän kuin joskus on annettu.

#