maanantai 13.7.2020 | 12:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lasten kulttuurilaakso lisää kuntien välistä lastenkulttuurityötä – "Kunnissa on kulttuurityöntekijöitä suhteellisen vähän ja meidän työmäärämme on aika suuri"

Tuovi Pulkkanen
Ke 2.10.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kala-ja Pyhäjokilaaksojen kunnissa on jo pitkään puhuttu yhteistyön tiivistämisestä lastenkulttuurin saralta.

Kalajoen kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anita Ohtamaa kertoo, että pari vuotta sitten aloitettu suunnittelu on edennyt LaKuLa-verkoston, eli Lasten kulttuurilaakson perustamiseen.

– Kunnissa on kulttuurityöntekijöitä suhteellisen vähän ja meidän työmäärämme on aika suuri. Lastenkulttuurityö kuuluu meidän toimenkuvaamme, ja meillä on yhteinen tahtotila nostaa lasten kulttuuria enemmän esille. Kaipaamme sen toteuttamiseen pitkäjänteisempää, suunnitelmallisempaa ja tavoitteellisempaa toimintaa.

Toiminnan käynnistämisestä on tehty päätös ja sille on haettu rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Käynnistämisrahoituksen turvin verkostolle pystytään luomaan vahva pohja.

– Toivon, että saamme rahoituksen, koska sen avulla pystymme palkkaamaan koordinaattorin aloittamaan verkoston toiminnan. Ilman rahoitusta aloitamme toiminnan joka tapauksessa, mutta silloin joudumme tekemään sen omana työnä.

Päätös rahoituksesta pitäisi tulla syyskuun loppuun mennessä. Uusi haku rahoitukselle lasten kulttuurin kehittämiseen alkaa marraskuussa.

– Teemme uuden hakemuksen siihen, jos emme saa rahoitusta nyt. Tavoitteena on kuitenkin päästä aloittamaan toiminta jo tämän vuoden aikana.

LaKuLa-verkoston tavoitteena on koota alueen lastenkulttuuritapahtumat yhden sivuston alle.

– Lastenkulttuuriverkostoja toimii ympäri Suomen, mutta Kala- ja Pyhäjoen seutu jää vähän etäälle meitä lähinnä olevista verkostoista, jotka ovat Oulussa ja Vaasassa. Kokkolan ja Vaasan alueella toimiva lastenkulttuurin keskus keskittyy enemmän ruotsinkieliseen toimintaan. Vaikka kuulumme näiden keskusten piiriin, se ei täytä meidän tarpeitamme, Ohtamaa kertoo.

Pyhä- ja Kalajokilaakson alueen kaikki 14 kuntaa ovat tulossa mukaan toimintaan. Jokilaaksojen kuntien lisäksi mukana on myös Raahe.

– Ajatuksena on suunnitella tapahtumia, leirejä, näyttelyitä, työpajoja ja vierailijoita yhteisesti. Vastaavaa tehdään jo jonkin verran, mutta tavoitteena on saada toiminnasta pysyvämpää.

Haasteena on lapsiperheiden tavoittaminen ja toiminnan tutuksi tekeminen kaikille lapsille.

– Olemme suunnitelleet, että kun toiminta saadaan käyntiin, alamme tehdä muutaman kerran vuodessa Lasten kulttuurilaakso -lehteä, jossa kerrotaan lapsille suunnatuista kulttuuritapahtumista ja palveluista. Facebook-tapahtumasivustolla kuntien kulttuuritoimijat ja yhdistykset tuovat näkyville omaa toimintaansa. Myös lasten itse tuottamaa materiaalia voidaan tuota esille verkoston sivustolla ja lehdessä.

Tiiviimmän yhteistyön avulla kulttuuria pystytään tarjoamaan kattavammin ja monipuolisemmin kaikkiin kuntiin.

– Meillä kiertää jo nyt alueella teatteriryhmiä, jotka käyvät useammalla paikkakunnalla. Kulttuurilaaksoyhteistyöllä pystymme paremmin suunnittelemaan esityksen kohtuullisen matkan päähän koko alueelle, että mahdollisimman moni pääsisi mukaan esityksiin. Koulun konserttikeskus suunnittelee alueelle hyvät kiertueet. Lasten kulttuurilaaksossa voitaisiin toimia vastaavalla tavalla.

Ohtamaan mukaan verkosto voi nostaa esille myös oman alueen osaajia.

– Meillä on alueella esimerkiksi taikureita ja lasten musiikin esittäjiä, jotka voisivat pitää kunnissa pop up -tapahtumia.

Ohtamaa näkee, että lasten kulttuuria ollaan valmiita tukemaan.

– Jo taiteen perusopetuksen määrän lisäämisellä halutaan Suomessa tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus taiteen harrastamiseen ja oppimiseen. Pienissä kunnissa sitä rajoittaa resurssit tilojen ja opetuksen suhteen. Siksi on tärkeää, että teemme yhteistyötä, jonka avulla pystymme tarjoamaan monipuolista kulttuuria musiikin lisäksi. Musiikin rinnalle haluamme tuoda tanssia, teatteria ja käden taitoja, joka jo osittain toteutuu. Verkoston avulla haluamme tarjota toimintaa kaikille lapsille niin, että ryhmäkoot eivät rajoita osallistumista.

LaKuLa-verkosto

Verkoston avulla Pyhä- ja Kalajokilaakson 14 kuntaa pyrkii tuomaan ja vakiinnuttamaan alueelle monipuolista ja pysyvää lasten kulttuuria.

Lasten kulttuurilaakso -verkoston käynnistämiseen opetusministeriöltä haettu rahasumma on 50 000 euroa.

Rahoituksella palkataan koordinaattori käynnistämään toiminta. Lisäksi rahoitusta käytetään asiantuntija-apuun verkostopohjan luomisessa sekä tiedottamiseen.

Lasten kulttuuritoimintaa rahoitetaan myös jokaisen kunnan kulttuuritoimijoiden budjettiin sisältyvillä määrärahoilla ja jokainen kunta itse vastaa omalta osaltaan kustannuksista.

Lasten kulttuurilaaksossa maskottina seikkailee Pimpula-hahmo.

#