maanantai 13.7.2020 | 10:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Miksi alkoholia pitää anniskella kaupunkilaisten yhteisissä tiloissa?

Ke 25.9.2019 klo 12:24

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Shampanjalasillisesta omissa yo-juhlissani se alkoi... Seuraavina viikonloppuina oli viinipullo aina pöydälläni. Sitten tulivat vahvemmat juomat, päihtymishakuista juomista joka viikonloppu...” Näin kertoo eräs nuorehko nainen.

”Oli firman pikkujoulu, tulihan siellä otettua useampi gini, väkevämpääkin. Samalla reissulla menetin ajokorttini, kun lähdin maistissa saattamaan tutustumaani naista hänen kotiinsa. Omaan kotiin ei sitten ollutkaan menemistä.”

”Olin ollut pitkällä hoitojaksolla ja pois töistä, päästäkseni irti alkoholista. Työantajan mukana olin sitten liikeneuvottelussa, mainostamassa firmaani. Alkoholia oli tarjolla. Sorruin. Ja se yksi sortuminen riitti. Tuskittelen jälleen alkoholin vankina, kierteessä käyttää alkoholia joka viikko.”

Näitä tosikertomuksia riittää. Mitä enemmän ja useimmissa tilanteissa sitä on tarjolla, sitä helpommin se houkuttaa, koukuttaa, vie oman tahdon, ymmärryksen, tilanteen hallinnan ja terveyden. ”Ilo ilman viinaa on teeskentelyä?” Tuo lausahdus on todella kysymysmerkin arvoinen! Alkoholin käytöstä veistellään vitsiä, ironisia lausahduksia, mutta miten monissa surullisissa uutisissa väkivaltarikoksista ja liikenneonnettomuuksista on luettavissa ”alkoholilla oli osuutta”. Kipeää kuultavaa. Alkoholin jälkeen tulevat vielä lääkkeet ja huumeet, joita on helposti saatavilla ja yhä voimakkaampana aineena. Muun muassa netin kautta myytävä kannabis on useimmiten kemiallisesti tuotettua, joka koukuttaa ensimmäisen käytön jälkeen.

Monessa tapauksessa taipumus tai malli alkoholinkäyttöön siirtyy isältä pojalle, äidiltä tyttäreltä, kaverilta toiselle, työnantajalta työntekijälle, ellei sitä katkaista. Liian monen lapsen, nuoren koti kärsii, rikkoutuu alkoholin vuoksi.

Olemme jäykkää Pohjolan jään ja pitkän pimeyden keskellä elävää kansaa. Niin sanottuja ”oikeita alkoholinkäyttötapoja” ei täällä opita. Siitä on tehty tutkimuksia. Ja jos ajatellaan vaikka ranskalaisia, runsaasti viiniä käyttävänä, heillä on maksasairaudet erittäin yleisiä.

Kyselen nyt todella suurella kysymysmerkillä, MIKSI Kalajoen kaupunki kaikkien kaupunkilaisten yhteisissä tiloissa, joissa yhdessä toimivat kirjasto, musiikkiopisto, lukusali, taiteen näyttelytila, kulttuurisali, halutaan järjestää tilaisuuksia, joissa anniskellaan alkoholia. Näinkö kasvatamme lapsiamme tulevaan elämään? Vastaavanlaista yhteistä kirjastokulttuuritilaa ei ole lähipaikkakunnilla, sitä ei voi vertailla muiden kuntien toimintoihin. Periaatteelliseen keskusteluun ei valtuusto, eikä sivistyslautakunta saanut mahdollisuutta ennen kuin anniskelulupa haettiin jo viime syksynä. Miksi?

Kirsti Siljander

Kalajoen kaupungin varavaltuutettu, KD

Ps. Kiitos niille valtuutetuille, jotka vastustivat tiistain kokouksessa anniskeluoikeuden käyttämistä kirjasto- ja kulttuurisalissa!

#