lauantai 26.9.2020 | 23:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kaisu Ala-Pöntiön kolumni: Lukekaa ihmiset, lukekaa – "Lapsena saimme ottaa kirjan esille vain illalla tai sunnuntaina"

Ke 25.9.2019 klo 09:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kirjoitan jälleen aiheesta, joka e ole kovin yllättävä eikä omaperäinenkään, vaikka omia kokemuksia asiasta on runsaasti. Kysymys on tietenkin lukemisesta. Lapsena saimme ottaa kirjan esille vain illalla tai sunnuntaina. Kaikki muu aika oli työaikaa, ja jokaisen piti oppia tekemään töitä kykyjensä mukaan, lastenkin. Kodeissa ei ollut kovin paljon kirjoja, joten kirjastossa käynti oli juhlahetki; valtavasti kirjoja, ja se ihana kirjojen tuoksu!

Tänään on toisin, lukemista on tarjolla paljon. Monissa kodeissa kirjahyllyt suorastaan notkuvat. Toisaalta sisustuslehtiä selatessani näyttää siltä, että kirjahylly tai kirjapinot eivät välttämättä kuulu trendikkäimpiin sisustustyyleihin juuri nyt. Toivottavasti kirjoja on kuitenkin niissä huoneissa, jotka eivät ensimmäisenä pistä vieraiden silmään. Kaikkihan tietävät, kuinka tärkeä hetki on lukutuokio lapsen ja vanhemman välillä. Se on laatuaikaa!

Kalajoen alueella saamme nauttia loistavista kirjastopalveluista. Kirjastoautokin kiertää kylillä viikoittain. Niin Himangan kuin Kalajoenkin kirjastoissa samoin kuin kirjastoautossa palvelu on asiantuntevaa ja miellyttävää. Käykääpä vaikka kokeilemassa!

Nykykirjastoista saa tosin paljon muutakin kuin lainattavia kirjoja. Aineisto on laajentunut lehtiin, elokuviin, musiikkiin, jopa urheiluvälineisiin vain muutamia mainitakseni. Satutuokiot ja palapelit kuuluvat kuvioihin, samoin nuorison suosima pelihuone, jossa voi viettää aikaa kavereiden kanssa.

Kuitenkin perinteisellä kirjalla on paikkansa. Mikä onkaan mukavampaa kuin käpertyä syksyiltana sohvannurkkaan ja uppoutua itseä kiinnostavaan aiheeseen, selata rauhassa kirjaa, hypistellä sen lehtiä, nauttia tarinasta tai vaikkapa kuvista, puutarhavinkeistä, käsityöohjeista tai ruokakulttuurista. Lukeminen avaa suunnattoman määrän uusia maailmoja, se antaa uusia kokemuksia, elämyksiä ja oivalluksia.

Uppoudu tarinaan ja lumoudu lukemisesta!

#