tiistai 26.5.2020 | 09:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Luonnossa: Merimetsojen muuttohuippu on syyskuussa

Jarmo Vacklin
Ti 17.9.2019 klo 14:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Näyttää siltä, että merimetso on palannut Suomen pesimälinnustoon pysyvästi. Merimetso ei ole varsinaisesti ilmaston lämpenemisen tuoma uudistulokas vaan tämä erinomainen kalastaja kuuluu Suomen alkuperäiseen lintulajistoon. Merimetson paluu ei ollut yllätys lintuharrastajille. Jo 60- ja 70-luvuilla lisääntyivät läpimuuttavien merimetsojen määrät.

Ilmaston lämpenemisestä on toki ollut hyötyä myös merimetsolle. Pohjoisessa pesivien merimetsojen paluumuutto syksyisin tapahtuu leveämpänä rintamana kuin keväisin. Merimetsot jäävät kalastelemaan sisämaan suurille selkävesille niiden jäätymiseen saakka. Nykyisin jäätyminen saattaa mennä paikoin jopa vuodenvaihteen yli. Sisämaassa merimetsojen muuton johtolinjoja ovat muun muassa Päijänne ja Saimaa, jotka ovat aikoinaan muodostuneet enimmäkseen kaakko-luode suuntaisiksi.

Nykyisin tämän kalarosvona pidetyn mustan linnun elämä on helpompaa ja merimetsot saapuvat suurissakin parvissa ensimmäisien muuttolintujen joukossa jo maaliskuussa. Osa jää pesimään ja osa jatkaa matkaansa. Merimetsot muuttavat auroissa ja jonoissa hanhien tapaan. Komeimmillaan muutto on Tornion seuduilla, jonne saapuu merimetsoja myös Ruotsin rannikkoa pitkin. Torniosta merimetsot matkaavat pohjoisille pesimäseuduille. Nykyisin merimetsoja löytyy niin Ruotsin kuin Suomen lähes koko rannikolta. Ruotsin rannikolta saapuu Suomeen runsaasti myös muun muassa taivaanvuohia ja suokukkoja. Merimetsojen muuton tarkkailu onnistuu parhaiten lintutornista ja kiikarit ovat hyvä apu tarkkailussa.

Paikalliset merimetsot jättävät Pohjois-Suomen kokonaan vasta vesistöiden jäädyttyä ja eteläisessä Suomessa merimetsoa näkyy paikoin jo läpi talven. Merimetson tulevaisuus näyttää valoisalta ja onneksi sen vainoaminen kalarosvona on vähentynyt.

#