tiistai 26.5.2020 | 08:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eteläpuoli kesti paineet – Kolmas peräkkäinen voitto alueen hirviseurueiden ampumakisasta toi kiertopalkinnon pysyvästi Etelänkylälle

Hanna Parhaniemi
Pe 13.9.2019 klo 17:21

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yleensä Kalajoki-Alavieska riistanhoitoyhdistyksen hirviseurueiden välisessä ampumakisassa on pientä leikkimielistä naljailua joukkueiden välillä ennen ampumista. Viime sunnuntaina ainakaan Eteläpuolen metsästysseuran joukkue ei paljon huudellut, sillä lahkeet meinasivat tutista kolmatta voittoa tavoitellessa. Kolmannesta peräkkäisestä voitosta saa nimittäin kisan kiertopalkinnon pysyvästi seuralle.

Etelänkylän hirvimiehet, hirvi-isäntä Tuomas Laakko sekä Pentti Annala, Jorma Jaakola, Juho Prittinen ja Juha Vierimaa kestivät paineet ja kotiuttivat palkinnon. Voitto ei ollut kuitenkaan missään nimessä itsestään selvä.

– Pikkuisen levisi pakka tänä vuonna, Laakko myöntää.

– Vasankarilaiset meinasivat vähän hätyyttää, Annala jatkaa.

He keräsivät pisteitä lopulta 263, vain kolme enemmän kuin Vasankarin porukka. Edellisten vuosien voittopisteet olivat 277 ja 279.

Kilpailu järjestetään vuosittain eri paikoissa alueella. Tänä vuonna kisapaikkana oli Alavieskan Lumikuru.

Jos kaikki seurat olisivat mukana, joukkueita voisi olla yhdeksän. Tänä vuonna mukana oli viisi joukkuetta.

– Himankalaisia emme ole vielä saaneet mukaan, Prittinen heittää haasteen ilmaan.

Kynnystä kilpailuun osallistumiseen on yritetty pitää matalana. Kisailijoiden ei pidä olla mitään kilpa-ampujia. Mukaan mahtuu viisi ampujaa kustakin hirviporukasta.

Kisassa ammutaan vanhan mallin hirvitaulua kätten päältä seisaaltaan. Matkaa taululle on 75 metriä ja jokainen kilpailija ampuu kuusi laukausta kolmen minuutin aikana. Homma hoidetaan viestityyppisesti samalta viivalta muiden joukkueiden kanssa.

Tänä vuonna kisasää oli suotuisasti aivan tyyni.

– Jos vain tuulee, niin se heiluttaa miestä ja pyssyä, Jaakola toteaa.

Vaikka kyseessä on kilpailu, päivän anti ei ole vain voiton tavoittelua. Samalla vaihdetaan kuulumisia muiden seurojen kanssa.

– Ei se voittaminen ole kuin hauskin osa, Annala naurahtaa.

Metsästäjät harmittelevat, että viralliset ampumaradat ovat vähentyneet, sillä kriteerit ovat niin kovat. Kalajoella on ampumapaikka Hiihtomajalla, mutta sekään ei ole virallinen rata. Nyt pitää pyytää poliisilta lupa joka kerta, kun paikalla ammutaan.

Toiveena on, että paikkaa kunnostettaisiin niin, että rdan saisi virallistettua.

– Pieniä muutoksia tarvittaisiin, kuten penkan korotusta, Prittinen mainitsee.

Tällä hetkellä hirvimiehet odottavat kuumeisesti lokakuun toista lauantaita, kun alkaa hirvestyskausi. Eteläpuolen metsästysseuralla on tänä vuonna käytettävissä 40 lupaa. Annala kertoo harjoitelleensa jo koiran kanssa metsällä ja haukkuja on tullut.

Metsäkanalintujen tilanne on ainakin lupaava – se on ensimmäistä kertaa vuosiin nousussa koko Suomessa. Kalajoella on näkynyt hyvin ainakin teeripoikueita ja metsoja.

Isompia petoeläimiä alueella ei vaikuttaisi olevan haitaksi asti tällä hetkellä. Eteläpuolen hirvimiehet tietävät, että Alavieskan ja Raution rajojen pinnassa petoja pyörii, mutta ne harvoin jäävät Eteläpuolen alueelle, varsinkaan kun metsäalueet ovat sen verran pieniä nykyään.

– Karhu- ja susikantojen kasvu on kuitenkin nähty myös meillä, havaintomäärät ovat kasvaneet reilusti viime vuosien aikana, Laakko sanoo.

– Ylivieskassa on kova susikanta, Jaakola kertoo.

Kalajoen metsissä näkyy esimerkiksi ahmoja ja nyt uutena lajina on tullut metsäpeura. Kärkisen takana on ollut jo aiemmin populaatio, mutta nyt metsäpeuroja näkyy laajemmin.

– Esimerkiksi Reisjärvellä ja Toholammilla niitä on paljon.

Tulokset

1) Eteläpuoli 263p, 2) Vasankari 260p, 3) Rautio 245p, 4) Alavieska 238p, 5) Someronkylä 235p.

Ei se voittaminen ole kuin hauskin osa.

#