maanantai 13.7.2020 | 12:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Solidaarisuutta yli rajojen – EU-hanke toi ranskalaisnuoret töihin Kalajoelle

Kaupunki ensimmäistä kertaa mukana EU:n nuorisovaihto-ohjelmassa

Markus Kärkinen
To 29.8.2019 klo 11:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Kalajoki on saanut uuden kansainvälisen tuulahduksen uusien vapaaehtoistyöntekijöiden muodossa. Ranskalainen Adrian Bonnet työskentelee Kalajoki Akatemian palveluiden parissa ja hänen maanmiehensä Theo Busquet Kalajoen Kristillisellä Opistolla.

– Minä esimerkiksi kokkaan ja puhun englantia ja ranskaa nuorten kanssa. Työskentelen myös Alexilla ja Himangan nuorisotalolla, Bonnet kertoo toimenkuvastaan.

– Minä taas olen luomassa projekteja pakolaisille ja opiskelijoille, Busquet toteaa.

Bonnet on ollut paikkakunnalla noin kaksi viikkoa ja Busquet viikon. Kumpikin kertoo pitäneensä kokemuksestaan tähän saakka.

– Olen ollut teini-iästä lähtien kiinnostunut Suomesta ja Pohjoismaista. Ranskassa Pohjoismaita pidetään mallimaana sosiaalipolitiikassa ja kouluja pidetään maailman parhaina. Olen itse työskennellyt koulussa Ranskassa ja halusin nähdä omin silmin koulumaailmaa täällä, Busquet kommentoi.

Bonnet kertoo ihastuneensa Suomessa hyviin julkisiin palveluihin ja yleiseen siisteyteen. Myös pieniä kulttuurishokkeja on koettu.

– On todella kummallista, että kengät pitää riisua, kun menee sisälle, Busquet naureskelee.

Nuoret ovat Kalajoella Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelman kautta. Ohjelmassa eri tahot, kuten kunnat ja järjestöt, voivat ilmoittautua halukkaiksi vastaanottamaan nuoria, minkä jälkeen paikat laitetaan avoimesti haettaviksi, ja vastaanottajataho valitsee nuoret hakemusten perusteella. Kaupunki on nyt mukana ensimmäistä kertaa, Kristilliselle Opistolle on nyt vuorossa toinen vaihtonuori.

– Kalajoki on kansainvälinen kaupunki, ja täällähän on ollut sen tiimoilta jo monenlaisia projekteja esimerkiksi koulumaailmassa, muun muassa Erasmus plus -hankkeet. Nyt halusimme laajentaa kansainvälisyyttä myös vapaa-ajan toimintaan. Yksi osa nuorisotyötämme on nuorten kansainvälisyyden vahvistaminen, ja tämä tukee sitä, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anita Ohtamaa kommentoi.

Nuoret ovat vapaaehtoistöissä ja heidän palkkionsa on ylläpito ja majoitus Kristillisellä Opistolla. Lisäksi he saavat tasku- ja ruokarahaa hankkeen kautta. Hankkeen rahoitus tulee EU:lta ja Kalajoen pään hallinnollisesta koordinoinnista vastaa Rieska-Leader.

– Ajatuksena on, että jos kaikki menee hyvin ja saamme soviteltua heille vuodeksi ohjelmaa, niin voisimme tehdä tätä jatkossakin, Ohtamaa kommentoi.

#