lauantai 4.7.2020 | 23:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Paikallista kalaa

To 22.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalat ovat läheinen asia Kalajoelle. Mainitaanhan eväkkäät jo paikkakunnan nimessäkin, ja ennen vanhaan paikkakunnan voi sanoa suorastaan eläneen kalastuksesta.

Ei kaloja ole nykyäänkään tyystin unohdettu. Kalojen tärkeästä roolista muistuttaa edelleen vuosikymmenten perinteeksi muodostunut, viimeksi muutama viikko sitten vietetty Rahjan kalajuhla. Toinen ajankohtainen kalailmiö ovat nahkiaiset, vaikkeivat otukset teknisesti kaloja olekaan. Jokiemme luikeroilla on paikkansa kalajokisten sydämissä, minkä osoittaa tuorein gallupimmekin.

Kalan, ja etenkin paikallisen kalan rooli voisi kuitenkin olla suurempikin kalajokisten elämässä. Kun lähiruoka ja eläinten olosuhteet ovat kovasti pinnalla, niin mikäpä olisi sen eettisempää ja läheisempää eläinperäistä ruokaa kuin viereisestä merestä pyydetty vapaana elänyt kala?

Ei olisikaan välttämättä pahitteeksi miettiä kukin tykönämme, miten voisimme lisätä paikallista kalaa ruokalistoillemme. Paikallisen kalan saatavuuden kannalta olisi tärkeää toki myös se, että kalastaminen olisi kannattava ammatinvalinta tulevaisuudessakin.

Paikkakunnan voi sanoa suorastaan eläneen kalastuksesta.

#