keskiviikko 26.2.2020 | 16:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Alpakka karkasi ja pullat hävisivät nopeasti – Ensimmäistä kertaa järjestetty Raumankoski Virtaa -tapahtuma kiinnosti monia Himangalla – Katso video tapahtumasta

Himangan Sautinkarintien jokirannassa järjestettiin ensimmäistä kertaa Raumankoski Virtaa -tapahtuma

Venla Tastula Kalajokiseutu
La 17.8.2019 klo 17:00 [päivitetty la 17:03]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himanka

Sautinkarintien jokiranta Himangalla täyttyi kiinnostuneista ihmisistä, kun Raumankoski Virtaa -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa. Muun muassa taikashow, alpakka-agility, liikuntavartit ja torimyyjät keräsivät ihmisiä koko perheen tapahtumaan.

Raumankoski Virtaa on osa Kalajoen kaupungin ja yrittäjien ylläpitämää keskustojen kehittämishanketta, jonka tarkoituksena on muun muassa aktivoida ihmisiä. Ajatus tapahtumasta lähti sellaisen tarpeesta.

– Himangalla ei oikein ole isoja tapahtumia Raumankarin markkinoiden lisäksi. Lapsiperheitä täällä kuitenkin on, toteaa projektikoordinaattori Fanni Pöntiö.

Lisäksi jokirannan hyödyntämättä jättäminen tapahtumapaikkana yllätti Pöntiön.

– Tämä on niin hieno paikka, että olen ihmetellyt, miksi täällä ei ole aikaisemmin järjestetty mitään.

Pari tuntia tapahtuman alkamisen jälkeen Pöntiö oli tyytyväinen tapahtuman herättämään kiinnostukseen.

– Tosi kivasti on ollut ihmisiä ja kaikki täällä on näyttänyt kiinnostavan.

Pöntiön mukaan tapahtumaa olivat ideoimassa paikalliset yhdistykset ja yritykset. Paikallisia toimijoita pyrittiin saamaan mukaan mahdollisimman paljon. Kalajoen 4H-yhdistys piti keppihevosrataa, paikallinen parturikampaamo Laura-Sofia teki lapsille pikakampauksia ja Taito Keski-Pohjanmaa järjesti makrameepajoja muun toiminnan ohessa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Himangan yhdistys piilotti ympäri Himangan keskustaa pehmoleluja, joita lapset perheineen saivat suunnistaen etsiä.

SUP-lautojen testaus jäi kuitenkin kuivalle maalle Lestijoen veden korkeiden bakteeriarvojen vuoksi. Korkeista bakteeriarvoista johtuen alueella oli uimakielto.

Tapahtumassa monen mielenkiinnon herätti etenkin alpakka-agility. Merijärveltä saapuneet kolmevuotiaat alpakat Indy ja Pikkutakki hyppivät esteiden yli kouluttajansa Eija Murtoperän ohjaamana. Murtoperän mukaan väkeä oli riittänyt alpakoiden ympärillä ja myös Myrsky-ponille riitti ratsastajia.

Vierailuihin tottuneet alpakat saivat paljon huomiota lapsilta ja pääsivät poseeraamaan kuviin. Myös muu ympäristö tuntui alpakoita kiinnostavan.

– Indy karkasi yhdessä vaiheessa. Se löytyi parin kilometrin päästä kasitien varrelta kun yksi mies sai sen kiinni, Murtoperä kertoo.

Ihmiset kerääntyivät esiintymislavan ääreen, kun Marian ja Veskun taikashow´ssa nähtiin taikoja ja AeroDance ry:n esittävän taiteen sekatanssiryhmä esitti näkemyksensä Myrskyluodon Maijasta. Himankalainen harrastetanssiryhmä sai teematoiveen järjestäjiltä, minkä jälkeen alkoi suunnittelutyö.

– Muistelin tarinaa, ja sen jälkeen alkoi mielikuvatyöskentely. Sitten kootaan ryhmä ja aletaan miettimään kuvioita. Esitys hiotaan piirua myöten, sanoo ryhmässä tanssinut yhdistyksen puheenjohtaja Satu Roukala.

Tapahtuma-alueen toisella puolella torimyyjillä riitti menekkiä. Kauppa kävi etenkin Oulusta tulleella Meriläisen leipomoautolla, josta pullakorit tyhjenivät nopeasti. Edellisenä päivänä myyntiä oli saanut toisella paikkakunnalla jatkaa myöhään iltapäivään asti, nyt tyhjiä koreja sai nostella pois jo puolen päivän aikaan.

– Kahdessa tunnissa meni kaikki pulla. Minulla oli seitsemää eri lajia pullaa, kolme laatikkoa kutakin. Minä yllätyin miten nopeasti ne menivät, ihmettelee myyjä Timo Liusvaara.

Lämpimässä säässä vietetty tapahtuma keräsi kehuja vierailijoilta. Aktiviteetit olivat lapsiperheiden mieleen.

– Oikein mukavaa, kun täälläkin järjestetään jotakin. Tulimme katsomaan taikuriesitystä ja osallistuimme Pehmolelu LetsGo -suunnistukseen. Pari piiloa löytyi, kertoo himankalainen Päivi Harmaala lapsineen.

Heidi Ketonen yhdessä poikansa Aleksi Ketosen kanssa oli tutustunut poniratsastukseen ja taikaesitykseen.

– Kiva kun jotakin tapahtuu ja lapsille on toimintaa. Täällä on viihtynyt hyvin.

Myös ensimmäistä kertaa ponin selkään päässyt kaksivuotias Alina Judin totesi olleen mukavaa. Samalla tapahtuma tarjosi mahdollisuuden tuttujen tapaamiseen.

– Tässä samalla näkee kavereita kerhosta ja tuttuja perheitä, joita ei ole kesän aikana nähnyt, sanoo Alinan äiti Anu Ojatalo.

Ainutkertaiseksi tapahtuma ei suunnitelmien mukaan ole jäämässä.

– Kyllä tavoitteena on, että tapahtumille on hankkeen päätyttyä jatkumoa, Pöntiö kertoo.

#