keskiviikko 28.7.2021 | 20:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Mea Siirosen kolumni: Onko kolmikymppinen liian vanha pyörimään humalapäissään alas Dyyninmäkeä?

Su 18.8.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mä oon seitsemäntoista. Sanotaan, että seitsemäntoista vuoden kohdalla ihminen on kauneimmillaan. Eli minulla on vielä kymmenen kuukautta aikaa nauttia tästä “kauneudesta” ja kaikesta siitä, mitä alaikäisyys minulle tarjoaa. Sitten olen 18 ja täysi-ikäinen.

Pienenä ajattelin, että sitten kun olen 18, pääsen tekemään mitä ikinä tahdon. Kun olen 18, olen aikuinen. Aikuinen? 18-vuotiaana elämä aukeaa ihan uudella tavalla. Päästään elämään nuoruutta vapaammin ja kokemaan uusia asioita joihin ei ehkä ole ollut mahdollisuutta aiemmin. Esimerkiks ajamaan autoa tai pelamaan pelikoneilla laillisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että oltaisiin aikuisia. Hiukan yli puoli vuotta ja olisin muka aikuinen. Hah.

Ajatus aikuisuudesta ja nuoruudesta on muuttunut vuosien varrella. Jossain kohtaa odotin aikaa jolloin olisin 18 ja aikuinen. Käsitys siitä muuttui, mutta odotin yhä olevani täysi-ikäinen. Yläasteella halusin elää nuoruutta, mutta silti olla vanhempi mitä olin. Aikuisuus oli sanahirviö, joka piti sisällään ankean ja toistuvan tylsälle kuulostavan arjen. Nyt kuitenkin osaan nähdä myös tulevan aikuisuuden ihanana etappina, jota kohti olen matkalla.

En lähtisi laittamaan ikärajaa aikuisuuteen siirtymiselle. Jokainen ihminen oppii ja kasvaa eri tahtia ja tavoin. Paras osa aikuisuuteen mentäessä on se, kun alamme löytää itseämme. Huomaamme mihin päin elämä mahdollisesti lähtee viemään meitä. Selvitämme omat kiinnostuksen kohteet, mahdollisen tulevan ammatin, löydämme ehkä kumppanin, perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi tai sitten ei, asetamme itsellemme tavoitteita ja hyvällä tuurilla pääsemme jopa saavuttamaan niitä.

Pyritään elämään tässä hetkessä ilman sen kummempia ajatuksia siitä, ollaanko me liian vanhoja tai nuoria tekemään juuri niitä juttuja, jotka tuo meille iloa. Keitä me ollaan määräämään onko kolmekymppinen liian vanha pyörimään humalapäissään Dyyninmäkeä alas tai parikymppinen liian nuori perustamaan perheen?

#