keskiviikko 26.2.2020 | 14:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heidi Vierimaan kolumni: Itse asiassa haluan vain päteä

Kalajokiseutu
Pe 9.8.2019 klo 11:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sivistyssanat ovat sekä aktuaalisen että potentiaalisen essentiaalisia itsekorostavaan egotrippailuun prameilun eli brassailun avuksi. Tietenkin rahtusen myötävaikuttaa kun aloittaa dityrambimaisen pokloominsa fraasilla ”Itse asiassa...” unohtamatta valioluokkaista aksenttia ja nousevaa intonaatiota ja saa lisäksi hitusen lisää kotvia ja tuokioita muistella ja makustella serafisia eufonisia ilmaisuja täydellä pieteetillä, jotta kuuntelijat visusti respiroisivat idealisointia pursuten sitten kun epigrammaattiset sanat segmentoituvat äänihuuliltasi atmosfäärin advektoitavaksi.

Jos käykin niin, että rutjakkeet plebeijiluddiitit kyllästyvät barbaarisuuttaan ja ymmärtämättömyyttään, niin pääseepä heistäkin - eivät olleet alunperinkään dialektiikkasi arvoisia sekä diskurssisi takuuvarmasti ylittää heidän käsityskykynsä metatasosi kontekstista. Aivan, on tärkeää vedota aina metatasoon, varsinkin, jos koet olosi vähääkään ambivalentiksi jonkun sinua vielä arrogantimman pätisijän verbaalisessa kahmarissa.

Loppujen lopuksi kaikki tuo sanoilla päteminen on vain sanahelinää ilman sen syvällisempää sanomaa, joka kenties kuulostaa hienolta, mutta välittyykö viesti ollenkaan? Onko mielekästä työntää keskustelijoita luotaan, kun voisi käyttää kaikkien ymmärtämiä yleisiä sanoja? Voihan jokin kiva sivistyssana olla täydellisen kuvaava tiettyyn tilanteeseen tai ehkä ainakin lyhempi mitä suomen kielen alkuperäissana ja kielitaidotonkin voi jotain ymmärtää ja poimia.

Itse asiassa olen erittäin tykästynyt tuttuihin ja turvallisiin suomalaisiin sanoihin, jotka lapsikin ymmärtää, eikä keskustelun olekaan pakko olla ponnistus. Eivät luolahenkilötkään tarvinneet 200 000 sanaa pärjätäkseen elämässä, vaan mölinän ja örinän äänensävyt ja eleet viestivät tarpeeksi.

#