tiistai 4.8.2020 | 20:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Pizzalaatikko ja asiakaspalvelukulttuuri

Pe 9.8.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun turisti saapuu Kalajoen kesään, niin jotkut asiat saattavat vaikuttaa oudoilta. Tottumukset ovat toisia ja moisia sen mukaan missä elellään, minkä värisiä ihmislapsia ympärillä hyörii ja pyörii. Kaikki ei ole samanlaista joka puolella. Tietenkään kyse ei ole kesäyön auringosta, mikä valaisee yön päiväksi. Sitähän jotkut tulevat kaukaakin katsomaan, tai talvella päivätöntä päivää, revontulia.

Ei! Kyse on arkipäiväisyyksistä. Esimerkiksi että hotellissa ei ole vastaanottoapulaista, portsaria, joka auttaisi asiakasta, vaikkapa helpottamaan hänen unohtamansa tavaran etsimistä. Ei myöskään pääkaupunkiseudun mökkiläisestä, joka etsii apua kaupungintalolta tonttiongelmiinsa. Suljettu. Ja vaikka koko loma-asunto peittyy likaiseen hiekkapölyyn, mikä nousee uuden ranta-asumusalueen työmaalta, niin kanslioiden luukut ovat kiinni. Pelastuslaitos lohduttaa voimattomana. Onko todella niin, että asiakaspalveluun ei ole perinteitä paikkakunnalla? Suomen paras-jotakin-mainonta, siinä on tahroja.

Jossain Saksan maalla olen käynyt kaupan lihatiskillä, missä makkarat leikataan vielä toiveiden mukaan, lihat paloitellaan ja jauhetaan kuten asiakas haluaa. Moinen kauppa on saanut kiitettäviä arvosanoja koko maan mittapuulla testattuna. Asiakkaan tuoma astia, ihan sama millainen rasia, sen taara (omapaino) otetaan huomioon vaa’alla. Joskus olen huomannut kalliin kilohintatuotteen käärittävän suureen paperiin. Pienessä määrässä kääreen osuus saattaa nousta viidennekseenkin ostetusta herkusta.

Kalajoellakin on vielä lihatiskejä olemassa, ihan kaikki kaupat eivät myy pelkästään valmiiksi pakattua ja marinoitua. Mutta jos haluan päivän aterian mukaan otettavaksi omassa astiassa, mikä on sama edelliseltä kerralta, itse tiskattuna, niin ei kelpaa. Annos survotaan uuteen muovikippoon. Kylmä salaatti ja lämmin ruoka saman kannen alle. Maailman meret hukkuvat muovijätteisiin, sitä kalajokiset eivät ole vielä huomanneet, eivät ole käyneet Aasian ulapoilla.

Joskus minäkään en jaksa leipoa ja paistaa pizzaani itse, käyn hakemassa paikkakunnan tuoretta. Useimmiten hyvää. Ja mikä parasta, sama mikroaaltopahvilaatikko edellisiltä kerroilta kelpaa. Pala voipaperia pohjalle, niin hygienian suhteen ei synny ongelmia pitkiin aikoihin. Pakkaukset, mainonta ja markkinointi haukkaavat ehkä jopa suurimman osan siitä, mitä minä asiakkaana ja kuluttajana syön. Siitä osasta ravintoa saamatta. Kukapahan muistaa A4-paperiarkin valmistamiseen tarvittavan 200 litraa vettä?

Kari Honkela

#