torstai 2.7.2020 | 10:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Se on jännittävää" – Musiikin raja-aitoja kaadetaan nyt myös Maakallassa

Markus Kärkinen
Ti 6.8.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Kalajoella vietetään tällä viikolla monimusiikkiin keskittyvää Camus Calla -festivaalia. Huomenna alkavan tapahtuman pääkonsertti koetaan lauantaina Maakallan kirkossa.

– Ensimmäisenä vuonna ohjelmassa oli matka Maakallaan ja silloin konsertoitiin kaljaasilla. Nyt meillä on ensimmäistä kertaa konsertti itse Maakallassa, tapahtuman taiteellinen johtaja Timo Kinnunen kertoo.

Luvassa on hiljaista ja meditatiivista musiikkia.

– Paikalla on isompi kokoonpano, joskaan sähkösoittimia ei ole mukana, Kinnunen sanoo.

Camus Callan teemana on monimusiikillisuus. Se tarkoittaa genrerajoista vapaata, monipuolista musiikkia ja näkyy myös esitettävien teosten i'issä - sävellyksiä kun on tuhat vuotta vanhoista hyvinkin tuoreisiin ja futuristisiin improvisaatiota unohtamatta. Pääasiassa ammennetaan klassisen musiikin tyylikeinoista ja estetiikasta.

– Mutta tänäkin vuonna on mukana myös niin sanottua rytmimusiikkia, esimerkiksi etnomusiikkia.

Selkeitä kokoonpanorajoja ei ole, vaan muusikot esiintyvät ristiin toistensa kanssa erilaisilla kokoonpanoilla. Myöskään esitysten sisällöt eivät ole kiveen hakattuja.

– Se on jännittävää, koska mukana on hyvin erilaisia persoonia hyvin eri genreistä ja heidän vahvuutensa ovat erilaisia. Vasta täällä muotoutuu lopullisesti se, mitä ja miten esitetään, ja siinä on oma jännitteensä, taiteellinen johtaja muotoilee.

Hän haluaakin osaltaan olla kaatamassa musiikillisia raja-aitoja.

– Se on meille esittäjillekin terveellistä, se rikkoo yhtälailla meidän aikaisempia käsityksiä ja antaa pohdittavaa myös yleisölle. Sellaiselle alkaa olla tilaustakin, nuoremmassa polvessa on ainakin lisesti paljon valmiutta siihen.

Yksi tapahtuman muusikoista on kolmatta kertaa mukana oleva irlantilainen Adrian Mantu, joka soittaa selloa niin akustisesti kuin sähköisenä. Hän kehuu Camus Callaa erityiseksi tapahtumaksi ja on Kinnusen kanssa samoilla linjoilla musiikin raja-aidoista.

– Musiikin perusteet ovat edelleen samat, kuin satoja vuosia sitten, mutta me järjestämme musiikin elementtejä uudelleen, jaamme musiikin pieniin osasiin kuin tiedemiehet jakavat atomeja laboratoriossa, ja pyrimme samaan tapaan tekemään näistä osasista uusia asioita, Mantu lisää.

Tapahtuman järjestävät Kalajoki Akatemia ja Kalajoen seurakunta. Konsertteihin odotetaan yhteensä satoja kävijöitä.

#