sunnuntai 27.9.2020 | 00:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kynästä: Liikenneturvallisuus ei ole leikin asia

Pe 2.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koulujen alku ja syksy lähestyvät jo kovaa vauhtia ja pian liikenteessä alkaakin näkyä pieniä ja vähän isompia koululaisia erilaisten kulkuvälineiden kanssa. Miten jännittävää se onkaan, kun saa lähteä pyöräilemään kohti uutta koulua tai hypätä autonrattiin ja etsiä koulun pihasta parkkipaikkaa ihan ensimmäistä kertaa! Rakennustyömaa ja liikenteen poikkeusjärjestelyt koulujen läheisyydessä luovat vielä ripauksen ekstrajännitystä koulumatkalle.

Eihän sitä lapsena niin ajatellut liikenneturvallisuutta, tai pyöräilykypärän käyttämistä, vaan liikenteessä toimittiin samalla tavalla kuin kaikki muutkin: katsottiin siis esimerkkiä. Esimerkin voimalla liikenteessä onkin suuri vaikutus. Jos isommat koululaiset sanoivat kypärän käytön olevan noloa, niin kyllähän se kypärä jäi pyöräillessä roikkumaan pyörän tankoon.

Liian usein nykyään huomaa mediasta, kuinka eri puolilla suomea sattuu eri tyylisiä liikenneonnettomuuksia. Liikenteessä olisikin hyvä muistaa se, että et ole yksin. Vaikka käyttäytyisit liikenteessä fiksusti, voi liikkeellä olla joku muu, joka ei noudata sääntöjä. Erityisesti täällä maaseudulla havaitsee harmittavan paljon sitä, kuinka pyöräilijöitä ja jalankulkijoita ei päästetä tien yli tai kääntyessä ei käytetä vilkkua. Liikenneturvallisuus on yhteispeliä ja vuorovaikutusta. Sen takia meidän kaikkien tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten liikenteessä toimimme ja ottaa muut huomioon. Siksi nyt koulujen alkaessa esittäisin toiveen kaikkien puolesta: Käyttäydythän asianmukaisesti, jotta kaikkien turvallisuus liikenteessä olisi turvattu!

#