keskiviikko 28.7.2021 | 20:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vastarannan kiiski: Kirkon jälkeen poltetaan rahaa

Ke 24.7.2019 klo 16:55

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskaan puuhataan uutta kirkkoa palaneen tilalle. Taannoin suunnitelma otti takapakkia, kun kirkkohallitus päätti että suunnitelman 13,4 miljoonan euron hintalappu on liikaa. Joku sentään tuli järkiinsä, olihan kyseessä ihan posketon hinta.

Suomalaiset maallistuvat ja seurakuntien jäsenmäärä vähenee. Tässä tilanteessa uuden multimiljoonapytingin pykääminen tuntuu hullulta. Minulla on kuitenkin ratkaisu: teollisuushalli.

Ennen kuin tyrmäätte idean, perustelen hieman. Mitä kaikkea kirkkoon kuuluu mahtua? Joukko ihmisiä, urut ja jokunen taulu ja kynttilä. Mitä näistä ei mahtuisi teollisuushalliin? Jo vaikka vaivaisella miljoonalla eurolla rakennuttaisi jo varsin ison uuden hallin, ja säästäväinen seurakunta voisi hankkia hallin helposti käytettynäkin. Kuka sanoo, että kirkon edes tulisi sijaita samalla paikalla kuin aiemmin? En epäile hetkeäkään, etteikö Ylivieskassakin olisi tälläkin hetkellä jossain halli vapaana.

Ideani kunnioittaisi hienosti myös historiaa. Ennen muinoinhan kirkoissa ei ollut erikseen lämmitystä, vaan talvellakin kirkkoon pukeuduttiin sään mukaan. Teollisuushallinhan voi tilata halutessaan myös eristämättömänä, ja mikä parasta, ratkaisu olisi paitsi perinnetietoinen, toisi se myös selvää säästöä entisestäänkin edulliseen ratkaisuun!

Miksi siis tuhlata miljoonatolkulla seurakuntalaisilta kerättyä rahaa uuteen hienostelukirkkoon, kun toimiva ratkaisu olisi saatavilla halvemmallakin? Emmehän me sentään ole kullalla ja krumeluureilla koreilevia katolilaisia.

Vastarannan kiiski on Kalajokiseudun pakina, jossa ei pelätä tabuihin tarttumista.

#