perjantai 22.11.2019 | 03:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kati Ukonsaari Pyhäjoen Pauha-Maijaksi

Arja Kangas Kalajokiseutu
Su 7.7.2019 klo 14:01

Pyhäjoen Pauha-Maijaksi valittiin tänä vuonna Pyhäjoen Joki-Kiekon puheenjohtaja Kati Ukonsaari. Valinta julkistettiin Pyhäjoen kotiseutujuhlassa Annalan museolla sunnuntaina. Päätöksen teki sivistyslautakunta kuntalaisten ehdotusten pohjalta.

– Kati Ukonsaari hoitaa valtavan osan Joki-Kiekon toiminnasta. Kymmenet ja kymmenet lapset saavat tekemistä, liikuntaa ja uusia ystäviä ympäri seutukuntaa. Kati Ukonsaari on tuttu näky talkoista niin talvella kuin kesällä. Ukonsaari huolehtii yhteydenpidosta toisiin joukkeisiin, sponsoreihin ja pelaajiin ja pelaajien vanhempiin. Katin pyyteetön toiminta on osaltaan mahdollistanut lasten liikuntakulttuurin jatkuvuuden Pyhäjoella. Ukonsaaren toiminta ei ole rajoittunut vain jääkiekkoon, vaan hän ollut vapaaehtoisena myös vapaapalokunnassa ja ensivasteessa, perusteluissa kerrotaan.

Pauha-Matti tai Pauha-Maija valitaan Pyhäjoella nyt jo 21. kerran. Ensimmäisenä valittiin kätilö ja kirjailija Anna Luoto 1999 – tuolloin tittelinä oli vielä Vuoden kulttuurihenkilö. Valintakriteereinä on mm. aktiivisuus jollain kulttuurin tai kotiseututyön alueella ja kotikunnan esille tuominen myönteisessä mielessä. Pauha-Maija tai Pauha-Matti saa tunnustuksena pyhäjokislähtöisen Anja Kantorin suunnitteleman ja toteuttaman keramiikkanuken.

Pauha on vanha pyhäjokinen sana, joka tarkoittaa silakkamatalikkoa, vedenalaista karikkoa, josta sai runsaimmat saaliit. Pauhalla käytiin suurilla pauhaveneillä, oltiinpa siellä usein yökunnissakin. Yksi vene on nähtävissä Annalan museossa.

#