sunnuntai 27.9.2020 | 00:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Reija Prittisen kolumni: Mieluisia vieraita – Katso kuvasarja pyöränkoriin tehdyn pesän asukkien elämän alkutaipaleesta

Ke 3.7.2019 klo 15:31 | päivitetty to 09:20

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yön aikana se tapahtui. Aamulla pyöränkorissani oli linnunpesä. Otin siitä valokuvan ja jäin odottamaan mitä tapahtuu. Punakylkirastaat siinä alkoivat pyöriä lähistöllä ja seuraavana aamuna pesässä oli yksi muna. Etuoven vieressä vilkkaalla kulkupaikalla pyörä telineessä ja korissa pesä. Tuossa vaiheessa pesää ei tietenkään enää voinut siirtää.

Linnunpesä ilmestyi pyöränkoriin.

Kohta pesässä oli kolme vihertävää munaa ja pariskunta siinä vuorotellen hautoi. Mutta ei siinä kaikki, vaan vielä kaksi munaa ilmestyi pesään. Siinä herra ja rouva Lintu sitten vuorotellen hautoivat. Sietivät kulkumme ovesta pihalle ja takaisin, mutta yksi askel liikaa, niin lähtivät lentoon. Mutta mitä ei kiltti ihminen tekisi tuossa tilanteessa. Piha rauhoitettiin. Varastoon meno kiellettiin ja ruoho sai kasvaa rauhassa. Kaikkea liikehdintää taloyhtiön pihalla ei voinut estää, mutta niin ne tirppanat vaan sietivät satunnaista meteliä.

Pesään tupsahti kaikkiaan viisi munaa.

Huoli oli siitä, etteivät vaan oravat tai kulkukissat löydä pesää. Ja miten kävisi, kun poikaset kuoriutuvat. Ensimmäisenä kuoriutui kai sen ensimmäisen munan poikanen.

Kuoriutuminen alkanut.

Parin päivän sisällä kaikki viisi alienin näköistä otusta nökötti pesässä. Alkoi kova kiire lintuvanhemmilla lapsosten ruokkimisessa.

Viimeinen muna odottaa kuoriutumista.

Ja poikaset kasvoivat melkeen silmissä. Yhtäkkiä olivat jo linnun näköisiä. Elias-poika sanoi eräänä päivänä, että nyt jo sanoivat ensimmäiset sanansa. Ja piipityshän koripesästä kuului, kun pikkuiset nokat ammollaan kerjäsivät ruokaa.

Koko pesue on koossa.

Sitten koitti päivä, jolloin ensimmäinen poikanen lähti pesästä. Kohta toiset kolme perässä, mutta viimeisin vähän arkaili. Ehkä se viimeisenä kuoriutunut jäi pohtimaan asiaa. Nökötti tuntikausia pyörän tangolla. Nostetiin välillä takaisi pesäänkin. Emo yritti houkutella lentoon. Viimein uskalsi ulos. Koko katras katosi metsän turvaan.

Viimeisetkin ovat lähdössä pesästä.

#