lauantai 26.9.2020 | 23:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Nakkulan näkökulma: Rantalomailua ja kulttuuria Kalajoella

Ke 3.7.2019 klo 09:34 | päivitetty ke 12:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vaikka Kalajoki houkuttelee kesävieraita ensisijaisesti aktiivisen rantaloman pariin, yllättää se lomailijan iloisesti myös monipuolisella kulttuuritarjonnallaan. Kun heinäkuun helteet ja lämpimät uimavedet antavat vielä odottaa itseään, on nyt mitä oivallisinta aikaa nauttia annos paikallista kulttuuria.

Kalajoen kesän kulttuuritarjontaan kuuluu runsaasti erilaisia tapahtumia, konsertteja, elokuvia, taidenäyttelyitä, teatteria sekä museoita ja muita kiehtovia käyntikohteita. Paikalliseen historiaan ja tarinoihin pääsee tutustumaan parhaiten Plassilla, Kalajoen vanhassa kaupungissa, jossa vanhan ajan tunnelmaa voi aistia kylänraitilla, markkinapaikalla tai vaikkapa pienessä kalastusmuseossa.

Opastettu kävelykierros paikallisen oppaan kanssa on mainio vaihtoehto seurueille ja ryhmille. Oma suosikkikohteeni Plassilla on ehdottomasti Santaholman teollisuussuvun elämää esittelevä kartanomuseo Havula, jossa järjestetään pitkin kesää myös useita tapahtumia.

Muita mielenkiintoisia vierailukohteita Kalajoella ovat esimerkiksi alueen lukuisat kotiseutumuseot, vuonna 1916 perustettu Tyngän Mylly sekä Meriluontokeskus, joka esittelee Perämeren luontoa ja merellistä kulttuuriperintöä. Talonpoikaisperinnettä henkivä Tapion Tupa on myös kiva paikka yhdistää kulttuuri ja vaikkapa kahvitteluhetki, sillä siellä on herkullisten munkkien lisäksi vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden. Paikallista keramiikkaa ja kuuluisia majakoita voi käydä

ostamassa Keramiikkapaja Iso-Pahkalasta, joka on avannut myös kesämyymälän Hiekkasärkille. Kesän kohokohtiin kuuluu tietysti myös merellinen kulttuurimatka Maakallaan.

Paikalliset kesäteatterit tarjoavat takuuvarmaa lomaviihdettä. Tällä viikolla teatterikesä käynnistyy Alavieskan Linnakalliolla, kun Ahti Ahosen ohjaama ja Ray Cooneyn kirjoittama farssi Hulvaton Hotelli saa ensi-iltansa perjantaina. Kalajoen kesäteatterilla on puolestaan ensi-ilta reilun kahden viikon kuluttua, kun Sanna Finnilän ohjaama ja Minna Lindgrenin Ehtoolehto-kirjasarjasta dramatisoitu senioriseikkailu Ehtoolehdon Sankarit pääsee vauhtiin.

Kulttuuritapahtumia Kalajoella on vaikuttavan paljon. Torstaina käynnistyy jo viidettä kertaa järjestettävä kelttifolkkitapahtuma Irish Hooley. Musiikista, laulusta, tanssista ja aidosta kelttitunnelmasta saadaan nauttia eri puolilla Hiekkasärkkiä. Pääpaikkana toimii irkkupubi Sandy Kelt, ja ohjelmaa on lisäksi Beach Bar Surffarissa, Ostoskylä Raitissa, Café BeachRoséssa, Lohilaaksossa sekä Hilmantorilla.

Käynnissä on myös perinteinen Rautio-viikko, joka tarjoaa monipuolista ohjelmaa sunnuntaihin asti.

Ensi viikon lauantaina vuorossa on niin ikään pitkän historian omaavat Raumankarin markkinat Himangalla. Elokuun alkupuolella Kalajoen keskustassa järjestetään puolestaan paikallisen musiikin festivaali Kajari sekä aina Maakallaan asti rantautuva kansainvälinen monimusiikkitapahtuma Camus Calla. Venetsialaisten aikaan uutuustapahtumana järjestetään elokuvafestivaalit, jonka teemana on portugalilainen elokuva. Tapahtuman päänäyttämönä toimii Kalajoen keskustassa sijaitseva VirtaSali. Luvassa on myös ulkoilmanäytös Hilmantorilla.

Vilkasta kulttuurikesää kaikille!

Johanna Nakkula,

Kalajoki Matkailuyhdistys

P.S. Oletko jo huomannut Hiekkasärkille Lokkilinnan läheisyyteen ilmestyneen Kalajoki-logokyltin

ja lavan? Matkailuyhdistys ja Kalajoen kaupunki ovat yhteistyössä rakennuttaneet hauskan

kuvauspaikan sekä paikallisten että matkailijoiden iloksi. Käyhän näppäämässä selfie Kalajoen

kenties kauneimman maiseman edessä!

#