sunnuntai 27.9.2020 | 00:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kynästä: Rakas kotiseutuni

Ti 2.7.2019 klo 08:19

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

En ollut juuri koskaan ajatellut, kuinka tärkeänä olen pitänyt omaa kotiseutuani ennen kuin muutin täältä pois. Mereltä tuoksuva tuuli, perinneruoat, tutut ihmiset ja se ihana Kalajoen murre! Kuinka paljon eri asiat ovatkaan muokanneet identiteettiäni saadessani kasvaa Kalajoen kauniissa maisemissa!

Keskustelin yliopistolla ystävieni kanssa keväällä siitä, mitä kaikkea tekemistä voisikaan keksiä omalla kotipaikkakunnallaan. Aloitimme kierroksen, jossa päätimme vierailla jokaisen kotipaikkakunnalla ja tutustua toistemme lapsuuden maisemiin. Aloitin innoissani luettelemaan mitä kaikkea voisimmekaan Kalajoella tehdä ja vastaukseksi sain tämän lauseen naurun kera: ”Älä nyt enempää enää keksi tai en kehtaa viedä sinua omalle kotipaikkakunnalleni ollenkaan!”. Huvittuneena totesin, että en ollut rehellisesti sanottuna edes tajunnut mitä kaikkea Kalajoella voisikaan tehdä, sillä usein paikallisena sokeutuu kaikelle sille, mitä erikoisuuksia omalta paikkakunnalta löytyykään.

Olen saanut hurjasti huvittuneita rektioita omaan murteeseeni liittyen. Vaikka en kovin vahvaa murretta puhukaan, niin silti tietyt sanat kulkevat vahvasti mukanani. Ystäväni Etelä-Pohjanmaalta ei tule todennäköisesti koskaan ymmärtämään sanan ”pahki” käyttöä tai taivuttamista ja ystäväni Kainuusta ei ymmärrä sitä, jos sanon olevani ”lapsenammana”.

Koen olevani myös erittäin ylpeä omista juuristani ja siitä, että sukuni on kotoisin Kalajoelta. Aina kun saavun Kalajoelle, tuntuu kuin palaisin juurilleni. En malta odottaa, että pääsen esittelemään ystävilleni kotiseutuani ja kertomaan mistä minä ja sukuni olemme kotoisin ja miten kotipaikkakuntamme on vaikuttanut sukumme historiaan.

On tiettyjä asioita, joista erityisesti pidän Kalajoella. Lumoavan kaunis Maakalla, jossa haluaisin vierailla joka kesä, Hiekkasärkät ja kauniit hiekkarannat, vehreät metsät ja kultaiset pellot sekä rikas historia. Voin siis jatkossakin kertoa ylpeänä mistä olen kotoisin reippaasti Kalajoen murretta käyttäen. Vaikka itse olenkin lähtenyt Kalajoelta jo muualle, Kalajoki ja kotiseutuni eivät koskaan lähde minusta.

#