keskiviikko 28.7.2021 | 20:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Juhannusmuistoja

Ke 19.6.2019 klo 10:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vaimoni, tuolloinen nuorikkoni, elämääni ilmestynyt naispuolinen olento, ihmetteli opiskelijakämppäni seinällä olevaa kuvaa, hiukan ehkä mustasukkaisen epäilevänä.

Kaunis nainen siinä oli. Inga Sulin, tuolloin tunnettu laulajatar Suomessa. Sitähän hän ei voinut tietää tai tuntea, muualta elämääni ilmestynyt. Kaiken oman taakseen jättänyt. Minun takiani. Minkähän takia, siinä on vieläkin pohtimista. Kaikekseen taisin olla tuolloin varsin aktiivinen Kalajoen ties missä piirissä. Hiekkasärkkien hiekkayhtiöistä ei ollut tietoakaan. Lemmenlaakso ja Hilman hotelli silti kyllä. Tanssilava hietikolla. Ei Dyyniä, saatikka Matkailijahotelliakaan. Merisärkkäkin, siis tanssipaviljonki, sekin tuli myöhemmin. Siihen voitin nimikilpailun, mutta palkinnon Mustallemerelle sai joku toinen. Paikan suunnittelija oli professorini Matti Aaltonen, tunnetun kuvanveistäjän Väinön poika.

Tuona juhannuksena Kalajoella metsät olivat täynnä telttailijoita jopa kasitien toiselle puolelle saakka. Juhannustouhuja junaili eräs paltamolainen kaveri, jonka nimeä en muista. Tuolloin Hiekkasärkkien liittymää ei hallinnut lämpökeskus, vaan legendaarinen Kupla-halli, minkä mainostaminen jostain syystä oli langennut osalleni. Homma pyöri, ainakin niin kauan kun kalajokinen kateus puuttui peliin. Eri tarina. Kuitenkin ja niissä olosuhteissa 1960-70-vaihteessa nuori mies, minun nimelläni, sai juhannusyönä hommakseen hakea paikalle illan esiintyjän Rovaniemeltä. Tuossa ovat avaimet, hän sanoi minulle, se oli iso, musta amerikanlaiva, Fairlane. Helikopterikuljetukset, nekin tulivat myöhemmin.

Paluumatka sujui kommelluksitta Kalajoelle. Ainakin Paskamäelle saakka, siis nykyisen Iso-Pahkalan savipajaverstaan kohdalle. Siitä eteenpäin Särkille päin oli vain seisova autojono. Esiintymisaika Kupla-hallilla alkoi lähestyä uhkaavasti, alkoi mennä täpärälle. Mitä tehdä? Auton nokka väärälle puolelle, Kari ohitti koko jonon, kunnes poliisi pysäytti hiukan ennen Särkkien liittymää. Onneksi pohjoiseen menijöitä ei ollut, kaikki halusivat Särkille, etelästä ja pohjoisesta. Näytin vain takapenkin suuntaan ja sain viranomaisilta tienraivaajan loppumetreille. Jälkipuintia käytiin sitten varsin paljon, ei liikennesäännöistä, vaan rahamääristä, mitä juhannus joillekin ojensi. Kottikärryillä sitä jonkin hotellihuoneen lattialle kumottiin. Poliisi ja minä olivat paikalla. Ehkä jotkut kateellisetkin. Siksi juuri.

Sulinia en ole sen koommin tavannut. Muita julkkiksia silti. Kupla-hallia en enää koskaan.

Vain muistoissani.

Kari Honkela

#