tiistai 7.7.2020 | 22:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mielipide: Lupiinisärkät vai Hiekkasärkät vuonna 2030?

Ke 19.6.2019 klo 10:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lupiinin leviämistä rajoitetaan Kalajoella, mutta vastuu tästä on yksittäisten asukkaiden hartioilla.

Itse en istuta häikäilemätöntä, mutta komeaa lupiinia kukkapenkkiini. Jos lupiini on jo kukkapenkissäni, enkä halua siitä luopua, rajoitan juuriston leviämistä. Katkaisen ja poltan kukinnot ennen siementen kehittymistä.

Jos havaitsen lupiinin kasvua muualla ympäristössäni, kerron torjuntakeinoista tarvittaessa esimerkiksi naapurilleni ja autan tarvittaessa rajoittamaan kasvua.

Ilmoitan toimintakykyisille, luonnonsuojelusta kiinnostuneille henkilöille huoleni, jos en itse pysty torjumaan lupiinia.

Niitän lupiinialueen 1-3 kertaa kesässä niin, ettei lupiini ehdi kukkia ja siementää, mikä heikentää jo paikalle asettuneen lupiinin kasvua.

Sirppi ja jätesäkki ovat oivat työkalut, kun poistan kasvin maata myöten. Teiden varsilta on haitallinen lupiini lupa poistaa. Yksityisestä pihasta vastaa omistaja. Kysyn luvan kasvuston poistamiseen, ellei asukas itse ole poistanut lupiinikasvua.

Miksi moinen vaiva? Lupiini on haitallinen vieraslaji. Se karkottaa ketokukat ja hyötykasvit tieltään. Se hapattaa maata, minkä seurauksena koko ekosysteemi häiriintyy. Lupiini leviää rannoille, pelloille ja metsiin. Siitä tulee tuhoa matkailulle, viljelmille ja metsätaloudelle. Myös eläimet kärsivät lupiinin leviämisestä. Lupiinin rajoittaminen vaatii aikaa ja oikeita toimenpiteitä ajoissa. Laki on lupiinin hävittämisen puolella, mutta koska julkista rahoitusta ei ole saatavilla, muun muassa ELY ja Luonnonsuojeluliitto vetoavat yhteisvastuuseen asiassa.

Kalajoki on yksi harvoista alueista Suomessa, jossa lupiinin leviämistä ja vakiintumista pystytään oikeasti vielä estämään. Etelään ja itään päin matkaava näkee jo ”toivottomia alueita” lupiinin leviämisen suhteen teiden varsilla. Asialla on siis kiire! Suomi-neito on pian kainaloitaan myöten lupiineissa!

Kalajoella lupiini on levinnyt vasta muutamassa kohdassa. Valitettavasti sitä näkyy jo kuitenkin useissa omakotitalon kukkapenkeissä. Kun lupiini kukkii ja sen jälkeen siementää, se leviää aggressiivisesti, siemenet ovat ikuisia maassa, niitä voi tuhota vain poistamalla ja polttamalla siemenkotelot.

Miten muualla? Muun muassa Islannissa lupiinia istutettiin aikoinaan estämään vulkaanisen maan rapautumista. Lupiinin vahva juuristo sitoi maan pinta-ainesta ja esti sen lähtemistä tuulen mukaan. Nyt maassa on havahduttu lupiinin haittavaikutuksiin ja siihen, että lupiinia on jo mahdotonta sieltä poistaa. Tämä tilanne on valitettavasti jo suuressa osin Suomeakin. Kalajoki olkoon lupiinin leviämiseltä varjeltu, eikö niin? Pidetään yhdessä huolta siitä, ettei toistaiseksi vielä pienestä ongelmasta tule matkailumagneetti-paikkakunnalle iso asia!

Luonnon puolesta

R-EK

#